Вівторок, 2 Липня, 2024
Бiльше

    Предстоятель УПЦ Канади відвідав Ставропігію Вселенського Патріархату в Україні

    У Неділю всіх святих 30 червня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Предстоятель УПЦ Канади (Вселенський Патріархат), архієпископ Вінніпезький і митрополит Канади Іларіон очолив Божественну Літургію разом із Екзархом Вселенського Патріарха єпископом Команським Михаїлом, який і запросив єрарха на Богослужіння. Їм співслужили священники Іван Петрущак та Олег Назаренко, повідомляє Міся Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні.
    Під час богослужіння диякон Андрій Ковальов, який також є офіцером ЗСУ виголосив молитовні прохання до Бога за воїнів ЗСУ та за справедливий мир в Україні.
    Багато вірян приступили до Таїнства Причастя св. Тіла і Крові Ісуса Христа.
    Митрополит Іларіон звернувся до вірян з проповіддю про святість. У своєму зверненні владика Іларіон наголосив на важливості пам’яті всіх святих, яку Православна Церква відзначає у першу неділю після П’ятидесятниці. Він підкреслив, що святість доступна кожному, хто щиро прагне до неї.
    “Святі не є якимись особливими супер людьми”, – зазначив митрополит Канади. “Вони також мали терпіння, спокуси, хвороби, смутки і печалі як всі інші люди, а можливо і більше. В одному вони тільки були досконалі – в любові і вірі в Бога.”
    Предстоятель УПЦ Канади нагадав, що Церква Христова існує для того, щоб привести всіх до святості. Він закликав вірян не боятися труднощів на шляху до Бога, наголошуючи, що щире покаяння завжди веде до прощення.
    Особливу увагу митрополит Іларіон приділив значенню св. Таїнства Хрещення, під час якого кожен отримує ім’я святого покровителя. “При святому Хрещенні ми стаємо храмами Духа Святого,” – підкреслив він.
    На завершення проповіді єрарх закликав молитися до святих покровителів і прагнути наслідувати їх приклад у повсякденному житті.
    Після проповіді, Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Михаїл подякував митрополиту Іларіону за візит в Ставропігію. Архієрей зазначив, що митрополит Іларіон був в Україні та приймав участь у початку процесу надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні і тому він висловив впевненість у радості від служби в Андріївській Церкві.
    “Владико, завжди раді вітати вас в нашому храмі. З радістю пам’ятаю ваші братерські настанови, ваші молитви, вашу підтримку. Це ніколи не забудемо і дякуємо, що ви сьогодні долучились до нас у Святій Євхаристії”, – сказав єпископ Михаїл.
    Своєю чергою митрополит Іларіон висловив подяку Екзарху Вселенського Патріарха в Україні єпископу Михаїлу за можливість співслужити у храмі святого апостола Андрія Первозванного і запрошення. Він зазначив особливе значення цього храму, де близько п’яти років тому він відслужив першу Літургію після реставрації Андріївської Церкви.
    Предстоятель УПЦ Канади закликав молитися за Україну, за мир та припинення російської агресії. Він також подякував владиці Михаїлу за його служіння, як патріаршого Екзарха в Україні, особливо в час війни, визнаючи складність цієї місії і тих складних викликів, які зараз стоять.
    “Для мене велика духовна радість зі всіма вами у сьогоднішній день молитися. Молитись за нашу Україну, щоб Господь дарував мир, щоб це все зле, що відбувається на нашій землі, ця агресія припинилася і з ласки Божої запанувала любов, єдність. Щоб всі ми славили Бога у мирі і Божому благословінні. І вам щиро дякую, дорогий владико Михаїл, за ваші слова, за ваше запрошення в сьогоднішній день помолитися у цьому святому храмі. Нехай Господь також укріплює вас, бо Ви несете нелегкий хрест, — бути патріаршим Екзархом в Україні, особливо в цей час війни, і відповідальність — представляти Його Святість і Матір Церкву тут, на українській землі, яка має дуже багато викликів. Нехай Господь Бог вас укріпляє, благословляє і дарує вам добре здоров’я, щоб на многії і благії літа ви славили ім’я Отця і Сина і Святого Духа у славу Божу і в славу Матері Церкви”, – підсумував Митрополит Іларіон.

    Найсвіжіше

    Популярне