Субота, 29 Червня, 2024
Бiльше

    Завтра у Болгарії обиратимуть нового патріарха. Чи визнають у Софії ПЦУ?

    Більшість надає перевагу поміркованому кандидату, який виступає за рівновіддаленні відносини як із Вселенським патріархатом, так і РПЦ.

    Про це в інтерв’ю RFI розповів координатор відділу Південно-Східної Європи New Geopolitics Research Network Ігор Федик.

    «Російське крило є досить сильним в Болгарській православній церкві. І навіть при минулому патріарху Неофіту, який  помер 13 березня, Болгарська православна церква не визнавала ПЦУ, але водночас не займала сторону РПЦ», — зазначає експерт.

    Чи визнає церква Болгарії ПЦУ найближчим часом?

    «Якщо буде обрано митрополита, який займає помірковану позицію, то відносини збережуться такі самі. Не думаю, що найближчим часом буде визнання», — зауважує Федик. Втім, звертає увагу, що у травні у Патріаршому монастирі в Стамбулі відбулася перша спільна літургія представників Болгарської православної церкви та ПЦУ.

    «Одні називають це де-факто визнанням Болгарською церквою ПЦУ, інші, у Москві кажуть, що такими діями Болгарська церква сприяє розколу у православ’ї ще більше. Якщо звичайно будуть обрані хтось з двох російських митрополитів, тут, на жаль, я думаю Болгарська православна церква розгорнеться в бік РПЦ», — каже експерт.

    Він звертає увагу, що церква у Болгарії знаходиться на утриманні держави. Зокрема, кошти на вибори патріарха виділила держава. Втім, зазначає, що  Болгарська церква не має сильного впливу на населення, на відміну від інших балканських країн.

    Найсвіжіше

    Популярне