Субота, 29 Червня, 2024
Бiльше

    Ватикан допоміг у звільненні двох українських священників з полону, – Зеленський

    З російського полону звільнили двох українських священників. Це вдалося здійснити за посередництва Ватикану.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента України Володимира Зеленського під час виступу на Національному молитовному сніданку.

    “Цими днями ми змогли виконати завдання, яке здавалося багатьом майже нездійсненним. Ми повернули з російського полону і 90 наших воїнів, і десятьох цивільних людей. І серед них християнських священників – Богдана Гелету та Івана Левицького. Вони зараз перебувають тут, із нами. Я б дуже хотів, щоб ми привітали їх усі”, – сказав глава держави.

    Президент зазначив, що двоє священників несли службу у парафії Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви у Бердянську Запорізької області. 16 листопада 2022 року окупанти схопили їх і з того часу утримували в полоні.

    Зеленський зазначив, що звільнити священнослужителів вдалося завдяки допомозі Ватикану.

    “Завдяки зусиллям нашої команди та посередництву Ватикану, за яке я особливо вдячний, дуже дякуємо, вдалося повернути їх на свободу. Ми вірили, що це вдасться. Ми працювали заради цього. І так само ми з вами повинні не здаватися та боротися за те, щоб повернути додому всіх, усіх наших людей, які ще досі в російському полоні, усіх українських дітей, які були викрадені на окупованій території та депортовані силою в Росію”, – наголосив президент.

    Масштабний обмін

    У п’ятницю, 28 червня, стало відомо, що Україна звільнила з російського полону 10 цивільних. Серед них – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, Олена Пех та Валерій Матюшенко, які були у полоні з 2017-2018 років, двоє священників з Бердянська та п’ятеро цивільних, захоплених на території Білорусі.

    Звільнення цивільних було другою частиною масштабного обміну полонених. Під час першої частини операції 25 червня з російського полону звільнили 90 українських захисників.

    Найсвіжіше

    Популярне