Субота, 29 Червня, 2024
Бiльше

    Тисячі парафій УПЦ (МП) закрити неможливо, потрібно карати окремих представників, – релігієзнавиця Филипович

    Норм закону, які сьогодні діють в Україні, абсолютно достатньо, щоб призупинити антидержавну діяльність окремих представників промосковської церкви. А от заборонити всю церкву неможливо, бо люди все одно сповідуватимуть те, що обрали для себе.

    Про це в ефірі FM Галичина зазначила релігієзнавиця Людмила Филипович, пише Еспрессо.

    “Зараз законопроєкт щодо заборони РПЦ, який має пройти друге читання, містить явні направлення проти РПЦ і присутності будь-якої релігійної організації, яка пов’язана із Росією. Однак чого справді не вистачає у цьому законі – це механізмів, які точно і зрозуміло прописані”, – пояснила Филипович.

    Релігієзнавиця каже, що неможливо швидко закрити 9 тисяч парафій, які зараз рахуються за проросійською церквою, а вірян розігнати.

    “Як призупинити будь-яке богослужіння чи відправити десь в ГУЛАГи священників цієї церкви? Їх немало, теж близько 10 тисяч. І що робити, власне, і з вірянами, яких узагалі нараховуються мільйони? Не вважаю, що Україна має чинити так, як колись тоталітарний режим з нашими церквами, бо в чому ж тоді різниця між нами й тим антинародним антилюдським режимом, який представляла завжди Росія (чи то в період Московського царства, чи Російської імперії, СРСР чи Російської Федерації. Я проти таких паралелей”, – заявила Людмила Филипович

    Вона звертає увагу, що навіть сьогодні, коли УПЦ МП фактично ніхто не чіпає, почали розноситись крики про “переслідування”.

    “Покажіть хоч одну церкву, яку закрили, а священника відправили відсиджувати свій термін без підстав? На намісника Києво-печерської лаври одягнули браслет, але ж він не сидів в камері з ним. Ні, він проживав у своєму розкішному домі на сотні квадратів і нічого не втратив. Чи оцей Іонафан, якого зараз поміняли на 90 наших полонених. Він що, потерпав десь так, як ці полонені? Його ніхто не бив – просто взяли і обміняли. Я гадаю, ми маємо вчиняти по закону. І сьогодні абсолютно достатньо тих норм закону, які діють зараз в Україні з цим, щоб призупинити цю антидержавну діяльність окремих представників цієї церкви”, – зазначила релігієзнавиця.

    Филипович припускає, що змусити представників УПЦ МП притомнішими можна, забравши кошти, якими управляє промосковська церква. “Треба вводити щодо них штрафи, санкції. А ми не використовуємо ці механізми, які надає нам наше законодавство. Якщо на вас зібраний матеріал, який свідчить про те, що ви займаєтесь антиукраїнською діяльністю і це небезпечно для національної державної безпеки, то відповідайте за це. Якщо співпрацюєте з окупаційною владою, працюєте явно на ФСБ і є підтвердження цього, то відповідайте по закону. Є певні статті і кримінального, і адміністративного кодексу, за якими можуть притягнути до відповідальності. 60 справ уже відкрито, хоча не всі доведені, а лише половина сягнула судового рішення, але з цим треба послідовно і активно працювати”, – наголошує Филипович.

    Разом із тим, релігієзнавиця застерігає від прямої заборони УПЦ МП як організації. Це може мобілізувати прихильників конфесії і підштовхнути до пропросійської діяльності.

    “Заганяють людей в такі релігійні обставини, що вони будуть в опозиції до існуючого ладу. Проєкт закону налякав дуже багатьох і люди почали інакше себе позиціонувати. Я щоденно отримую звіти, яка чудова УПЦ, бо вони, начебто, фронту допомагають. Але це треба було робити ще з 2014 року”, – підсумувала Людмила Филипович.

    Найсвіжіше

    Популярне