П’ятниця, 28 Червня, 2024
Бiльше

    “Склалася виняткова ситуація”: отець Роман Грищук пояснив, куди “зник” Петрівський піст

    Петрівський піст повинен починатися за тиждень після П’ятдесятниці, і закінчуватися в день апостолів Петра і Павла, за юліанським календарем це було 12 липня.

    Про це на своїй фейсбук-сторінці написав священник ПЦУ із Буковини Роман Грищук, передає “Еспресо.Захід”.

    “За новоюліанським календарем цьогоріч припадає на 23 червня. Оскільки свято Петра і Павла – вже 29 червня, то часу на піст немає. Петрівка цього року випадає не лише у нас, а і у всіх Церков, які перейшли на новоюліанський календар для нерухомих свят, а Пасхалію обчислюють за застарілими таблицями. Пасха обчислюється за місячним календарем. І в силу похибки, що додається, вийшла цього річ така пізня Пасха, а отже і теоретичний початок Петрівки”, – написав Грищук.

    За його словами, тим, хто бажає поститися, ПЦУ пропонує обрати для цього інший період – після свята Петра і Павла.

    “Цього року склалася виняткова ситуація з Петровим постом: він випадає через зміщення дат у зв’язку з переходом на новоюліанський календар. Пам՚ять славних і всехвальних першоверховних апостолів Петра і Павла відзначатимемо 29 червня. Але для тих, хто бажає поститися, можна взяти періодом посту дні після свята, з 1 по 5 липня. ПЦУ не скасувала Петрів піст, а навпаки, запропонувала бажаючим варіант, як його дотримати цього року!” – додав священник.

    Найсвіжіше

    Популярне