П’ятниця, 28 Червня, 2024
Бiльше

    Папа Франциск і Вселенський патріархат: Крок до єдності через 1700 років після Нікейського Собору

    У п’ятницю, 28 червня 2024 року, Ватикан став місцем історичної зустрічі, що може змінити майбутнє християнства. Папа Франциск прийняв делегацію Вселенського патріархату, очолювану митрополитом Халкедонським Еммануїлом Адамакісом, напередодні свята апостолів Петра і Павла.

    Найбільш інтригуючим моментом зустрічі стало несподіване зізнання Папи про його “щире прагнення” здійснити спільну подорож з патріархом Вартоломеєм І до Нікеї. Це місце, де 1700 років тому відбувся перший Вселенський собор, може стати символічним місцем нового етапу єднання між Католицькою та Православною Церквами, повідомляє офіційний сайт РКЦ.

    Папа Франциск підкреслив, що міжцерковний діалог не загрожує цілісності віри, а навпаки, веде до “всієї правди”. Він закликав богословів вийти за межі академічних дискусій і прислухатися до того, “що Святий Дух говорить про життя Церкви”.

    Єдиний фронт перед глобальними викликами

    На тлі триваючих конфліктів у світі, зокрема на Близькому Сході та в Україні, папа наголосив на необхідності спільної молитви за мир. Він також запросив представників Вселенського патріархату долучитися до Ювілейного року Католицької Церкви, демонструючи прагнення до більшої єдності.

    Завершуючи зустріч, папа Франциск висловив надію, що відзначення 1700-річчя Нікейського Собору у 2025 році стане каталізатором для “спільного свідчення про віру та прагнення до більшого сопричастя” між християнськими Церквами.

    «І дякую Його Святості Варaоломею за те, що запросив відзначити її у місці, де зібрався цей Собор. Це подорож, яку я від щирого серця прагну здійснити», – додав папа.

    Нагадаємо, папа зустрівся з російським послом у Ватикані Іваном Солтановським.

    Найсвіжіше

    Популярне