Четвер, 27 Червня, 2024
Бiльше

    Верховний суд Оклахоми визнав договір католицької чартерної школи неконституційним

    Оклахомський Верховний Суд постановив, що контракт на створення католицької чартерної школи є неконституційним. Це рішення стосується першої в країні релігійної чартерної школи, яка мала фінансуватися державою. Генеральний прокурор Оклахоми Гентнер Драммонд аргументував, що створення такої школи порушує принципи відокремлення церкви від держави, закріплені в Конституції США та Конституції Оклахоми.

    Про це повідомляє видання kpax.com. Детальніше про справу можна прочитати тут та тут.

    Школа Святого Ісидора Севільського мала стати віртуальною католицькою чартерною школою, фінансованою коштом платників податків США, що створювало б прецедент для релігійної освіти за державні кошти. Прокурор Драммонд підкреслив, що схвалення цієї школи створює “союз церкви і держави” і суперечить волі виборців Оклахоми, які раніше відхилили подібну конституційну поправку.

    Рішення Верховного Суду може мати широкі наслідки для майбутніх спроб фінансування релігійних шкіл коштом держави, адже Драммонд зазначив, що якщо фінансувати католицьку школу, то доведеться фінансувати й інші релігійні школи, включаючи радикальні ісламські або саєнтологічні.

    Генеральний прокурор Драммонд висловився так: «Це рішення є величезною перемогою релігійної свободи. Творці Конституції США та ті, хто розробляв Конституцію Оклахоми, чітко розуміли, як найкраще захистити релігійну свободу: заборонивши державі спонсорувати будь-яку релігію взагалі. Тепер жителі Оклахоми можуть бути впевнені, що наші податкові долари не фінансуватимуть вчення законів шаріату чи навіть сатанізму. Хоча я розумію, що губернатор та інші політики розчаровані таким результатом, я сподіваюся, що жителі Оклахоми можуть радіти тому, що вони не будуть змушені фінансувати радикальні релігійні школи, які порушують їхню віру».

    Архиєпископ Пол Коклі та єпископ Девід Кондерла опублікували цю заяву: “Сьогоднішнє рішення є дуже розчаровуючим для сотень майбутніх студентів та їхніх сімей з усього штату Оклахома, які бажали освітнього досвіду та обіцянок католицької віртуальної школи Святого Ісидора Севільського. Ми розглянемо всі юридичні варіанти та залишатимемося непохитними у нашій вірі в те, що святий Ісидор мав і може бути цінним надбанням для студентів, незалежно від соціально-економічного, расового чи релігійного походження”.

    Найсвіжіше

    Популярне