Неділя, 29 Вересня, 2024
Бiльше

    Папа зустрівся з російським послом у Ватикані Іваном Солтановським

    22 червня Папа Франциск зустрівся з послом Росії у Ватикані Іваном Солтановським. Це їхня перша особиста зустріч після того, як Солтановський у вересні минулого року передав Папі вірчі грамоти.

    Іван Солтановський, 69-річний кадровий дипломат, був призначений на свою нинішню посаду у травні 2023 року. Жодних подробиць його нової зустрічі з Папою наразі не оприлюднено.

    Раніше цього місяця Солтановський заявив російському інформаційному агентству ТАСС, що Святий Престол залишається одним із небагатьох глобальних гравців, що виступають за дипломатію, мир та діалог на підставі взаємної поваги і врахування інтересів одне одного.

    «У ситуації, коли традиційні методи побудови миру більше не працюють, Ватикан невтомно шукає нові шляхи та можливості і готовий, як сказав Папа Франциск, “мислити нестандартно”», — заявив російський посол.

    У вересні минулого року також повідомлялося, що Солтановський — офіцер розвідки, який раніше був заступником посла Росії при НАТО. За словами колишнього Міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса, Солтановський працював у НАТО не лише як дипломат, а його кар’єра в Альянсі завершилася першою хвилею вигнання російських шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям.

    «Декому прямо сказали залишити Брюссель, а іншим тихо пропонували піти, думаю, серед них був і вищезгаданий Іван Солтановський, — зауважив Лінкявічюс. — Він був добре відомий у НАТО та інших країнах, було б важко не знати специфіки його кар’єри».

    Останніми тижнями ватиканські високопосадовці підтвердили бажання Папи Франциска підтримувати діалог як з Росією, так і з Україною. Державний секретар кардинал П’єтро Паролін заявив, що Святий Престол дуже стурбований трагічними гуманітарними наслідками війни «і особливо відданий сприянню репатріації дітей і звільненню полонених, особливо важко поранених солдатів і цивільних».

    Нагадаємо, що 15-16 червня 2024 року у Швейцарії відбувся ініційований українською стороною Саміт миру, у якому брав участь і Святий Престол в особі кардинала Пароліна. Делегація Святого Престолу не підписала заключного комюніке, пославшись на свій статус спостерігача і практику непідписання спільних декларацій, однак висловила підтримку висновкам Саміту.

    Згодом кардинал Паролін схвально відгукнувся про Саміт миру, однак зазначив, що відсутність представників Росії обмежує зусилля з досягнення миру. «Мир завжди досягається разом. Я чув від багатьох — і мені це сподобалося — що ми не воюємо з Росією; ми тут, щоби знайти шлях до миру між Росією та Україною» — заявив він.

    Найсвіжіше

    Популярне