Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    “Капсула часу” із 1937 року знайдена в храмі на Тернопільщині

    У церкві Воскресіння Христового села Бишки Тернопільської області виявлено історичну знахідку під час ремонтних робіт. Будівельники знайшли “капсулу часу” – скляну банку із запискою, датованою 1937 роком.

    Документ, що добре зберігся, містить інформацію про закладення першого каменя храму. Згідно з текстом, це відбулося 9 травня 1937 року. Церемонію освячення провели священники Степан Городецький, Ілля Залуцький та Петро Пастух, повідомляє “Еспресо.Захід”.

    Настоятель церкви, отець Михайло Квасниця, розповів, що попри пошкодження банки та вологість паперу, вдалося розгорнути документ без значних втрат.

    Записка також містить відомості про тогочасного пароха Миколу Косовича, який згодом став жертвою радянських репресій. Крім того, згадуються архітектор Євген Нагірний, будівельник Омелян Косович, сільський староста Гринько Безкоровайний та голова церковного комітету Іван Федечко.

    Документ перераховує всіх членів комітету з будівництва церкви, що може допомогти місцевим жителям дізнатися про своїх предків.

    Ця знахідка є цінним джерелом інформації про історію села та будівництво церкви, що збагачує розуміння минулого цієї громади.

    Нагадаємо, у Чернігові музейники прибирають собор після 30-річної оренди УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне