Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: «Наш обов’язок і місія сприяти миру»

    «Війна завжди руйнівна. Мовчати перед лицем жорстокості війни – ганьба! Наш обов’язок і місія – захищати та підтримувати мир. «Блаженні миротворці» (Мф. 6:9).

    Такими словами  Вселенський Патріарх Варфоломій розпочав своє коротке привітання на Міжнародному саміті за мир в Україні, в якому взяли участь лідери та представники близько 100 держав, а також міжнародних організацій і проходив протягом двох днів 15-16 червня 2024 року на курорті Бюргеншток у швейцарському кантоні Нідвальденської конфедерації.

    Його Святість підкреслив важливість і цінність діалогу, який, за його словами, також є рушійною силою цієї Конференції.

    Говорячи про надання Українській Православній Церкві автокефального статусу, Патріарх підкреслив, що Вселенський Патріархат відгукнувся «на пастирські потреби православних віруючих в Україні», оскільки, додав він у іншому місці, «ми твердо віримо, що православні в Україні мають право мати свій власний церковний голос».

    Завершуючи своє привітання, він зазначив:

    «Ми всі тут, щоб підтримати справедливий і міцний мир у суверенній Україні. Нехай Бог упокоїть усіх трагічно загиблих і додасть сил усім, хто боронить мир».

    На полях участі у Міжнародному саміті Вселенський Патріарх мав нагоду зустрітися та поспілкуватися з Президентами України паном Володимиром Зеленським, Франції паном Еммануелем Макроном та Грузії пані Саломе Зурабішвілі. Прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом, прем’єр-міністром Ватикану преп. Кардиналом Пароліном,  з ексміністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом, а також з іншими лідерами та представниками держав та організацій, включаючи Президента Домініканської Республіки пана Луїса Абінадера та Президента островів Фіджі Віліаме Катонівере, якому він подякував за захист невеликої православної місіонерської громади в його країні.

    Пізно ввечері неділі, 16 червня, Його Святість повернувся з Цюріха.

    Найсвіжіше

    Популярне