Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    Ватикан не підтримав декларацію Саміту миру

    Заключне комюніке, сформульоване за підсумками “саміту миру” у Швейцарії, підтримали представники 80 країн та чотирьох організацій. Водночас Ватикан не підтримав комюніке.

    Про це за підсумками саміту, що закінчився у неділю, 16 червня, повідомив Уповноважний Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

    Серед країн, які не підтримали декларацію, є шість держав з групи найбільших економік світу G20: Бразилія, Мексика, Саудівська Аравія, ПАР, Індія та Індонезія. Також її не підтримали Вірменія, Бахрейн, Таїланд, Лівія, Об’єднані Арабські Емірати, Колумбія і Ватикан, звертає увагу dpa, передає dw.com

    У тексті комюніке, який оприлюднив Офіс президента України, наголошується, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції, зокрема захоплена російськими силами ЗАЕС, повинні працювати безпечно під повним контролем України та під наглядом  МАГАТЕ. “Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими”, – наголошується у документі.

    Другий пункт комюніке стосуються забезпечення глобальної продовольчої безпеки. “Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам”, – йдеться у документі.

    Ще один пункт заключного документа наголошує на необхідності звільнення усіх військовополонених шляхом повного обміну. “Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають бути повернуті в Україну”, – йдеться в комюніке.

    Нагадаємо, раніше Кардинал Католицької Церкви Паролін заявив, що гіпотеза військового втручання Заходу в Україні лякає. Він також засудив використання зброї НАТО по території росії. “Я думаю, що така можливість (ударів України по РФ зброєю НАТО – ред.) повинна турбувати всіх, кому небайдужа доля нашого світу. Це може спричинити ескалацію, яку вже ніхто не зможе контролювати. Це дуже тривожна перспектива”, – заявив Державний секретар Ватикану.

    Найсвіжіше

    Популярне