Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Єпископ Михаїл наголосив на важливості щирого пізнання Бога в житті християнина

    16 червня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію у співслужінні протоієрея Віктора Мартиненка, священників 6-го курсу Центру підготовки військових капеланів ВІКНУ ім. Шевченка: протоієрея Ярослава Фабіровського, протоієрея Анатолія Натолочного, протоієрея Дмитра Шаповалова, протоієрея Юрія Жук-Гординського, ієрея Миколи Гергелюка, ієрея Володимира Шевченка та ієрея Віктора Бондара, а також ієрея Андрія Тищенка і диякона Андрія Ковальова.

    Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками. Також окремо помолились за українське військо і справедливий мир в Україні, повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Після богослужіння відбулася бесіда Екзарха Вселенського Патріарха в Україні, єпископа Команського Михаїла з отцями капеланами, під час якої учасники бесіди обговорили особливості капеланського служіння під час російського військового вторгнення, значення священника-капелана у збройних силах та особливості духовного окормлення військовослужбовців.

    Владика Михаїл наголосив на винятковій важливості ролі священника-капелана у лавах Збройних Сил України в цей нелегкий час випробувань для нашої держави.
    Отці капелани ділилися досвідом душпастирської опіки над військовослужбовцями, які щодня наражаються на смертельну небезпеку, захищаючи рідну землю від російських окупантів. Вони розповідали про специфіку духовного окормлення бійців безпосередньо в зоні бойових дій, про запит на постійну душпастирську підтримку та необхідність забезпечити належну кількість капеланів на передовій.

    Єпископ Михаїл високо оцінив самовіддану працю капеланів та наголосив, що їхнє служіння є вкрай важливим чинником зміцнення морального духу військових в їхній нерівній боротьбі проти російського агресора. Він закликав капеланів і надалі ревно підтримувати бійців молитвою і добрим словом, допомагати зберігати віру і стійкість духу навіть у найважчі хвилини.

    У своїй проповіді під час недільного богослужіння Екзарх Вселенського Патріарха в Україні, єпископ Команський Михаїл детально зупинився на роз’ясненні слів Господа Ісуса Христа про те, що “вічне життя – це пізнання Єдиного Істинного Бога”.
    “процес пізнання Бога не схожий на всі інші способи пізнання та розуміння, не процесом вивчення чогось зовнішнього, але процесом нашого практичного власного життя.”, – наголосив владика Михаїл. Він пояснив, що самого лише вивчення богословських книжок недостатньо для пізнання Бога: “Бог відкривається людині тільки тоді, коли вона дійсно в молитві, під керівництвом Слова Божого, під керівництвом святих Отців Церкви, живе, згідно того, як вона вивчила.”.
    Єпископ застеріг від формального, поверхневого ставлення до віри та богослужінь: “Намагаймося, щоби наша молитва була щирою присутність на богослужінні, участь у богослужінні були щирими.”

    Істинне пізнання Бога, на переконання проповідника, наповнює людське серце Божою присутністю, яка має проявлятися назовні: “коли життя наше сповнюється Божою присутністю, ми не повинні приховувати це від інших, а проявімо цю присутність Божу в нашому житті добрим ставленням до інших, добрим словом, допомогою, християнським життям і головне – щирим взаємовідносинами”.

    Голова Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні нагадав, що Христос довірив людям велику місію – бути світлом істинного пізнання Бога для інших. “Хіба Він не міг зробити всіх віруючими одразу? Міг. Хіба Він не міг зробити такі чудеса, щоб побачив весь світ і всі одразу увірували? Міг”.

    Наприкінці проповіді архієрей закликав усіх прагнути до щирості у вірі та взаємостосунках з ближніми: “Намагаємося щиро бути один з одним. Не лицемірні, не дволикі, а щирі”.

    Найсвіжіше

    Популярне