Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Хмельницька госпітальєрка просить Папу посприяти обміну полонених

    Хмельницька госпітальєрка Тетяна Васильченко з позивним “Борисівна” надіслала листа до Папи Римського Франциска із проханням посприяти обміну полонених.

    Про це повідомляє Суспільне.

    У листі до Папи Римського, говорить Тетяна Васильченко, клопотала за трьох парамедиків, що з моменту виходу з “Азовсталі” перебувають в російському полоні.

    “Це члени мого екіпажу, батальйону “Госпітальєри”. Відповідно, цивільні люди, не комбатанти, які просто надавали медичну допомогу пораненим, коли стояли на захисті Маріуполя”, — розповіла Тетяна Васильченко.

    “Борисівна” каже: днями надіслала листа, і зараз він перебуває у посольстві Ватикану у Києві. Парамедикиня розраховує, що голова Католицької Церкви може пришвидшити процес обміну.

    “Він клопочеться саме за цивільних людей, які взагалі не мають відношення до Збройних сил і опинилися в заручниках за певних обставин, які від них не залежали”.

    На початку травня цього року жінка їздила з візитом до Албанії з представниками “Кримської платформи”, щоб привернути увагу їхнього парламенту до українців, які перебувають в російському полоні.

    “Албанія – країна невелика, але дружня. Вона всіма засобами, які має, допомагає Україні. Навіть просто висвітленням самих подій. І допомагає відпочинком для родин загиблих, для родин полонених”.

    В добровольчому батальйоні парамедиків “Госпітальєри” Тетяна Васильченко зараз займається питаннями полонених. “Борисівна” і сама пройшла російський полон у 2022 році.

    “З оточеного Маріуполя всі захисники останньої цитаделі – заводу “Азовсталь” потрапили у полон. У полон до нелюдів, яким невідомі елементарні людські цінності. Які не вважають за потрібне слідувати будь-яким міжнародним нормам. В Оленівці, де нас утримували, російська армія вчинила брутальний злочин, знищивши термобаричним снарядом бараки з полоненими”.

    Останній обмін військовополоненими відбувся 31 травня. З російського полону вдалося повернути 75 людей, 10 із яких – оборонці Маріуполя. Цей обмін, за даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими – 52-ий з початку російського повномасштабного вторгнення в Україну. Попередній відбувся 8 лютого 2024 року.

    Найсвіжіше

    Популярне