Вівторок, 11 Червня, 2024
Бiльше

    Нова помісна Церква на ерзянській землі? Диякон Андрій Ковальов прогнозує розпад РПЦ

    Клірик кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку висловився у фейсбуці щодо можливого сценарію дезінтеграції Російської Православної Церкви після краху московитської держави, пише сайт Волинської єпархії ПЦУ..

    «Нарешті у світі почали серйозно говорити про перспективи розвалу росії. Однозначно, що рано чи пізно, але думаю, що ще за нашого життя „імперія зла“ під назвою „російська федерація“ розвалиться і на її руїнах постануть 30-40 нових незалежних держав», – ідеться у дописі о. Андрія. Російська держава століттями використовувала православ’я для поневолення народів і російську церкву – як інструмент боротьби проти національної ідентичності.

    Диякон зауважив, що майбутнє РПЦ – розпад на менші помісні автокефальні церкви. «Як приклад я розповів учасникам конференції, що замість Республіки Мордовія постане держава під назвою Ерзянь Мастор, тобто Держава Ерзян… Направду ці землі – далекий уламок давньої Київської митрополії Констанопольської Православної Церкви». Священнослужитель акцентує, що для нас, українських православних, після розпаду РФ постане виклик нової християнської місії для поневолених державою-агресоркою народів.

    Тим, хто вважає ідею помісної автокефальної Православної Церкви в Ерзянь Масторі фантастикою, о. Андрій нагадав, що сто з лишком років тому сама ідея автокефалії Української Православної Церкви теж звучала фантастично. Зараз же автокефалія ПЦУ – наша реальність. «І Перемога України у війні з росією, і розвал росії, і автокефалія Православної Церкви в Ерзянь Масторі на нас чекає у майбутньому».

    Андрій Ковальов – богослов, релігієзнавець, політолог, історик, журналіст, а нині військовослужбовець, речник Генерального штабу Збройних сил України.

    Найсвіжіше

    Популярне