П’ятниця, 21 Червня, 2024
Бiльше

    Для Естонської Православної Церкви настав час обрати: Москва чи національна безпека, – влада країни

    Естонська влада наполягає, щоб Естонська Православна Церква Московського Патріархату (ЕПЦ МП) повністю розірвала відносини з Російською Православною Церквою, розглядаючи це як питання внутрішньої безпеки держави.

    Про це повідомляє Telegram-канал “Християни проти війни”.

    Єпископ Тартуський Данило (Леписк), вікарій Талліннської єпархії, зазначає, що ЕПЦ МП готова до більшої автономії на рівні статуту, проте повний розрив не є простим процесом. За його словами, для такого давнього інституту, як Церква, важливо дотримуватися канонів, тому швидкі рішення неможливі.

    Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс очікує до початку липня пропозицій від ЕПЦ МП щодо змін у статуті, які відобразять розрив зв’язків з Москвою. Вона наголошує на складності ситуації, адже назва Церкви прямо вказує на її підпорядкування Московському Патріархату.

    “До початку липня ми чекаємо на пропозиції, яким чином будуть виглядати ці зміни у статуті. Це, безперечно, непросто. Тому що коли ми говоримо про пряме підпорядкування, виникає питання, як бути з назвою Церкви, оскільки вона містить вказівку на підпорядкування”, – зазначила Ляенеметс.

    Найсвіжіше

    Популярне