П’ятниця, 21 Червня, 2024
Бiльше

    «Русифікована церковнослов’янська мова», – волинський історик про богослужіння в УПЦ (МП)

    Нововолинський краєзнавець та історик, а віднедавна й офіцер ЗСУ Юрій Велінець розповів, що неодноразово під час перевірок СБУ були доведені факти співпраці УПЦ МП з кремлем.

    За його словами, українській центральній владі потрібно давно уже радикально розв’язати питання діяльності УПЦ МП в Україні, передає vsn.ua

    На його думку, конфліктні ситуації на релігійному підґрунті виникають не вперше. В історії уже були подібні факти. Юрій Велінець вважає, що це явище пов’язане з українізацією богослужінь і створенням власної церкви.

    Це питання підіймалося в часи міжвоєння у 20-30 роках ХХ століття, коли Західна Україна здебільшого підпорядковувалася Польщі. І громади намагалися активно українізувати богослужіння. Зокрема і в нашій окрузі, в Низкиничах вже тоді була українізована літургія в храмі. Там правив священник Андрій Савчук. Він був одним з ініціаторів.

    Це священники, які активно взаємодіяли з українським національним рухом. Вони чудово розуміли, що в нас має бути одна єдина об’єднана церква, підпорядкована Константинопольському патріарху. Бо вся наша Київська митрополія в часи Київської Русі мала таке підпорядкування. Тобто з однієї сторони вона була самостійна, а з іншої – дочірня до материнської церкви Константинополя.

    Науковець зазначає, що те, що зараз співається в УПЦ в єдності з МП – це русифікована церковнослов’янська мова. Такі традиції і зміни цілеспрямовано робилися в ХІХ столітті. Адже тоді існувала концепція, так званого Уварова, коли вважалося, що релігія – це один з інструментів впливу на народ. Оскільки телебачення не було, а газети видавати такою кількістю було неможливо, то священник регулярно отримував певний інформаційний бюлетень, чи якусь газету, яку постійно доносив до людей.

    «Церква мала важіль впливу влади. Не випадково кажуть, що в демократичних країнах є три гілки влади: законодавча, виконавча і судова, а в російській федерації є ще одна – релігійна. І жахливо, що церква не займається питаннями духовності, не намагається показати себе своєрідним центром духовного єднання людей. Куди дійсно можна прийти до Бога, відпочити душею і помолитися.

    Чудово, коли священники не нав’язують якихось ідей, чи якихось думок, як це активно робиться в УПЦ мп. Там викривляють і перекручують факти. Іноді навіть історичні», – зазначає історик, який має звання доктора філософії з історії.

    Він вважає, що ПЦУ має хороші завдатки. І це є саме той осередок в якому треба об’єднувати українську націю в цілому. Бо це церква, яка дійсно підпорядковується українцям і дбає за українців. І саме через цю церкву ми маємо об’єднаність зі всіма іншими цивілізованими церквами православного світу. Те, що РПЦ себе дискредитувала це вже очевидний факт, який визнають повністю всі інші церкви. А те, що УПЦ (МП) намагається себе подавати, як окрему українсько-православну церкву, без жодних приставок і переконують, що це – окрема структура, незалежна від москви, є абсолютним фейком.

    Всі чудово розуміють стару давньоримську тактику: розділяй і владарюй. Коли ти розділяєш націю, тоді її легко взяти під контроль. Те саме, він вважає, здійснює росія постійно, ділячи нас в питаннях духовних, мовних і культурних. І нам, як українцям, потрібно всім мобілізуватися, щоб протистояти таким загрозам.

    «Ми маємо знати нашу історію. Розуміти, що в нас була Київська митрополія, яка була в юрисдикції Константинопольського патріарха, який нічого лишнього нам не нав’язував. Було нормальне, мирне існування. Цьому сприяла наша українська еліта, меценати, гетьмани, відомі полководці. Всі вони підтримували саме цю церкву. Потім сталося так, що ми опинилися в окупації російської імперії. Звичайно, що тоді Київську митрополію, як потенційну загрозу ліквідували, а церкви взяли під контроль кремля. І звичайно поставили своїх наставників. Тоді, коли Україна отримала свою незалежність, то відповідно постало питання своєї власної української незалежної церкви. Є багато людей, які чітко розуміють, що конкретна кількість патріархів, чи вищого духовенства напряму контролюється москвою. І вони напряму диктують те, що говорить москва», – впевнений краєзнавець.

    На його думку, щоб припинити діяльність УПЦ мп в Україні, треба мати сталевий стержень.

    Найсвіжіше

    Популярне