Субота, 22 Червня, 2024
Бiльше

    Митрополиту УПЦ (МП) Феодосію продовжили запобіжний захід   

    29 травня у Соснівському суді Черкас продовжили запобіжний захід керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП митрополиту Феодосію, якого судять понад рік.

    Про це повідомляє Суспільне.

    На засіданні, під час якого мали продовжити або змінити підозрюваному запобіжний захід та заслухати свідків, прийшли містяни з плакатами та прапором із зображенням Патріарха Кіріла.
    Нагадаємо, керівника Черкаської єпархії УПЦ МП митрополита Черкаського і Канівського Феодосія — Дениса Снігірьова, підозрюють у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. Суди тривають понад рік — першу підозру митрополит отримав 20 лютого 2023 року.

    Перед входом до Будинку правосуддя люди простелили російський прапор із зображенням Патріарха Кіріла. Всі, хто заходив, вимушені були топтатися по фото російського Патріарха.

    Підсудний митрополит Феодосій переступив зображення.

    Один із трьох захисників підсудного Володимир Юдін затримався за межами Будинку правосуддя та не прийшов на засідання. Через це адвокати підсудного просили перенести судове засідання. Утім суддя зауважила, що для обрання запобіжного заходу не потрібні усі захисники, тож засідання розпочали із затримкою у 20 хвилин.

    За словами адвокатки, захисника Юдіна під судом не пускали містяни, тому він написав заяву до поліції.

    “Ми ніяким чином не можемо вплинути на людей. Вони мають самі розуміти, що зривають засідання”, — зазначила вона.

    Суддя на це відповіла, що захисник дійсно розцінив деякі дії містян як провокацію і написав заяву. Судова охорона запропонувала провести його на засідання кількома виходами, однак він відмовився і пішов у невідомому напрямку. Починати засідання вирішили без нього.

    Прокурор клопотав про продовження запобіжного заходу митрополиту Феодосію у вигляді домашнього арешту у нічний час доби. За його словами, ризики продовжують існувати і навіть збільшилися.

    Адвокатка Тамара Гріденко своєю чергою просила змінити запобіжний захід на більш м’який. За її словами, підсудний не переховується і не давав приводів думати, що він це робитиме, а також не тисне на свідків:

    “Тиск на свідків, це те, що їм сказали, що вони горітимуть в аду?”, — запитала адвокатка.

    Також захисник Ігор Голубчик підтримав прохання про помʼякшення запобіжного заходу. Коли до судової зали прийшов захисник Володимир Юдін, він також висловився за зміну запобіжного заходу на більш мʼякий.

    Підсудний митрополит Снігірьов підтримав своїх адвокатів. На його думку, ризиків не існує в принципі.

    “Є можливість попросити політичний притулок у низці країн, але я зацікавлений в об’єктивному розгляді справи. Якщо я поїду за кордон, у кураторів буде свято. Такого задоволення я їм не дам. Не переживайте, нікуди я не поїду, свята такого вам не влаштую. Я в Україні і тут планую жити до кінця життя”, — сказав підсудний.

    За словами Феодосія, чинні обмеження йому заважають брати участь у служіннях, оскільки він вимушений кожної ночі їхати додому на Київщину.

    Після нарадчої кімнати суддя оголосила про продовження нічного домашнього арешту з 22:00 до 5:00 по 27 липня.

    Також на засіданні мали допитати свідка, утім, він не зʼявився.

    Найсвіжіше

    Популярне