Субота, 15 Червня, 2024
Бiльше

    «Співпраця духівника з ув’язненими є надважливою», – капелан Луцького СІЗО

    Протоієрей Андрій Мовчанюк взяв участь у заході «Історії політичних в’язнів луцьких в’язниць» у межах проєкту «В’язниця. Історія. Люди».

    Про це йдеться на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

    Організатори – Департамент з питань виконання кримінальних покарань, Пенітенціарна академія України (Чернігів), Український інститут національної пам’яті та Волинський національний університет імені Лесі Українки.

    Під час заходу в Луцькому слідчому ізоляторі для учасників провели екскурсію цим закладом, демонстрацію архівних документів та презентацію стіни пам’яті політв’язнів луцької тюрми.

    Голова єпархіальної пенітенціарної служби та капелан цього слідчого ізолятора протоієрей Андрій Мовчанюк наголосив на важливості співпраці душпастирів з людьми, що перебувають у місцях позбавлення волі, незалежно від важкості вчиненого злочину.

    Також о. Андрій торкнувся болісної теми – це ув’язнені окупантами українські воїни: «Багато наших військовослужбовців, що ув’язнені в установах країни-агресорки, не мають жодної духовної опіки».

    На заході йшлося про необхідність реформування пенітенціарних установ, важливість дотримання належних умов для ув’язнених, висвітлення пам’яті та спогадів людей, які були відомими громадськими й культурними діячами та яких тримали у СІЗО.

    Потім на базі факультету історії, політології та національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки відбувся круглий стіл «В’язниця, права людини, пам’ять – уроки історії та виклики сьогодення».

    Виставка в СІЗО буде постійною, в університеті демонструватиметься місяць. Опісля її покажуть у всіх музеях Волинської області.

    Просвітницький проєкт «В’язниця. Історія. Люди» впроваджують у багатьох містах України, аби показати важливість дотримання прав людини і поваги людської гідності в установах виконання покарань.

    Найсвіжіше

    Популярне