Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Патріарх: Церква там, де вона зближується зі світською владою, втрачає свою славу, як це відбувається в Росії

    З нагоди свята пам’яті святих Костянтина та Єлени, Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Божественну Літургію в однойменній церкві Іпсоматіон у вівторок, 21 травня 2024 року.

    У своїй проповіді Вселенський патріарх підкреслив важливий внесок святих апостолів Костянтина та Єлени в християнство та Церкву, повідомляє orthodoxtimes.com

    “Святі Костянтин та Єлена були першими, хто дав християнству та свободу Церкві, тому що вони вірили в непереможну силу Ісуса та Його Євангелія. Хрест, який Великий Костянтин побачив на небі як символ перемоги, – це той самий хрест, який його Свята Мати Єлена витягла з катакомб, підняла і встановила в славних храмах. Тому християнство багато завдячує їм обом.

    Цей скарб та спадщина слави, яку вони залишили нам, – це честь, але також і відповідальність. Безсумнівно, привілеї, надані Великим Костянтином, дали християнам мир і безпеку для виконання своїх обов’язків богослужінь. Водночас, однак, вони також дозволили церкві стати світською силою, якою зловживали амбітні люди, що прагнули використовувати переваги цих привілеїв для досягнення цілей, чужих її спасительній та перетворюючій місії. Адже з того часу, як християнство вийшло з катакомб, в його історії були періоди, коли здавалося, що воно втрачає свою справжню славу та духовний блиск.

    І ця історія повторюється з часом. І сьогодні Церква процвітає там, де вона переслідується. Є мученики. Є радість. Є жертва. Є справи, що нагадують про ранньохристиянські дні. Тоді як там, де Церква тісно пов’язана зі світською владою, вона часто губиться і відходить від своєї місії, як, на жаль, відбувається сьогодні з Церквою Росії. В результаті вона більше не є світлом і життям, джерелом освячення для народу Божого, а знаряддям затьмарення істини, як інструмент в руках авторитарної та гнобительської влади, оскільки вона покладається виключно на правителів цього світу, “в яких немає спасіння”. Церква потребує внутрішньої духовної свободи, за словами апостола Павла”.

    Потім Патріарх тепло привітав усіх прочан з-за кордону, особливо тих, що прибули з Фокіди на чолі з архімандритом Нектарієм Мулатсіотісом, а також групу професорів та студентів аспірантської програми з підготовки перекладачів Біблії Елладського Біблійного Товариства під керівництвом його Генерального директора Михайла Хатцигіанніса та професорів і студентів з Бостонської Богословської школи, сказавши таке:

    “Матір-Церква, огорнута радістю й силою та світлом Божественного Воскресіння, зустрічає вас з глибокою любов’ю та шаною. Протягом днів вашого перебування тут, у Місті святих Костянтина та Єлени, ви побачите повсякденне життя Великої Церкви та засвідчите її нескінченну любов до всіх, широту її духовного горизонту, її терпіння, досвід, проповідь – проповідь Воскресіння, сили, надії та радості за будь-яких умов, створених нестабільністю людських справ навколо неї.

    Ми усвідомлюємо вашу любов, відданість і посвяту Вселенському Патріархату. Наочним проявом цих почуттів є ваше паломницьке відвідування чарівного й історичного Константинополя. І звертаючись особливо до прочан з Фокіди, ми хочемо щиро подякувати вашому митрополиту за те, що він благословив це. Ми знаємо про його любов і увагу до Вселенського престолу і з нагоди п’ятдесят першої річниці його священства бажаємо йому многая і благая літа, благословенних Господом”.

    Потім Вселенський Патріарх подякував митрополиту Селімврійському “за його невтомне і невпинне служіння, попри труднощі, з якими він час від часу стикався”.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій просить заступництва святої Єлени за мир на Близькому Сході та в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне