П’ятниця, 28 Червня, 2024
Бiльше

    Варфоломій: Ми просимо заступництва святої Єлени за мир на Близькому Сході та в Україні

    Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Велику Вечірню у понеділок, 20 травня на свято Костянтина та Олени, у церкві Великої громади Ставродрома.

    Митрополит Білоцерківський Євстратій, митрополит Вінніпезький Іларіон, єпископ Бориспільський Авраамій, а також декан Богословської школи Чесного Хреста в Бостоні протопресвітер Євген Пентюк з групою викладачів і студентів, Константінос Кутрас, Генеральний консул Греції у Константинополі, а також віруючі з Константинополя були присутні на богослужінні, повідомляє orthodoxtimes.com

    Вселенський Патріарх звернувся до значення свята святих Костянтина та Єлени, зазначивши:

    «Сьогоднішнє свято скеровує наші думки і серця до Святої Землі, до храмів і відпустових місць, заснованих святою Оленою. Ці місця настільки численні і значущі, що заслуговують на те, щоб називатися “Великими”. Навіть без такого титулу святу Олену шанують усі християни за сина, якого вона подарувала Церкві, і за її християнські чесноти. Ми шукаємо її заступництва для швидкого припинення вогню на неспокійному Близькому Сході, регіоні, глибоко пов’язаному з її життям і діяльністю, а також для не менш стражденної України.

    Взиваємо також силу Чесного і Животворчого Хреста Господнього, який поєднує святу Єлену і її святого сина на всіх їхніх іконах. Яким би було великим благословенням, якби Святий Хрест займав центральне місце в кожній християнській сім’ї і якби вчення та послання Хреста — любов і самопожертва — стали щоденним досвідом для всіх членів сім’ї.

    Воістину, без любові та духу жертви та пожертвування нічого доброго не можна досягти у світі. Зокрема, завзяттям, любов’ю до громади та жертовністю тих, хто керує справами громади, є заснування, збереження та популяризація наших святих храмів та благодійних закладів у діаспорі. Це особливо очевидно в нашій Святій Архиєпархії Константинополя, яка є прикладом громадської організації та соціальної діяльності, зберігаючи та посилюючи наші успадковані традиції з відданістю та гордістю».

    В іншій частині своєї промови Вселенський Патріарх тепло привітав професорів і студентів Богословської школи Святого Хреста, які цього тижня відвідують Матір-Церкову Константинополя в рамках важливої ​​програми «Паломництво святої Єлени». 

    У своєму слові Вселенський Патріарх висловив подяку Митрополиту Сорока Церков за його священну ревність, любов і непохитну відданість християнам цього регіону. Він також висловив свою батьківську похвалу святому духовенству та Ефоратському комітету громади, очолюваному високочесним Георгієм Папаліарісом, який жертовно присвятив себе правам та інтересам нашої діаспори. Крім того, він відзначив усіх прихильників праці Спільноти, де втілено та виражено дух і вчення Хреста.

    Найсвіжіше

    Популярне