П’ятниця, 14 Червня, 2024
Бiльше

    Болгарська Церква визнала ПЦУ: відбулась перша спільна Літургія

    Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій очолив сьогодні, у неділю Мироносиць, 19 травня 2024 року, Патріаршу Божественну літургію, яка була звершена у монастирі Валуклі, за участю єпископів Вселенського Престолу і Святих Церков Болгарії та України, зокрема, Анеонського Макарія, Лаодикійського Феодорита, Філіппупольського Миколая, Старозагорського Кипріяна, Білоцерківського Євстратія, Нью-Джерсійського Апостола, Доростольського Якова, Чиказького Нафанаїла та Селевкійського Феодора, а також преосвященних єпископів Велікійського Сионія, Смолянського Віссаріона та Бориспільського Авраамія.

    Про це повідомляє офіційний сайт Вселенського патріархату.

    У своєму слові після Божественної Літургії патріарх Варфоломій згадав про Мироносиць, які першими почули благовісну звістку про Воскресіння Господнє, а в іншому місці висловив радість з приводу участі в сьогоднішній Божественній Літургії архієреїв з двох дочірніх Церков Болгарії та України.

    “Звістка про Воскресіння звучить у сьогоднішньому святі “поза стінами”. Це остання заповідь Христа своїм учням: Вийти у світ, за мури міст, і проповідувати Воскресіння “повсюди”, маючи за співучасника самого Господа, який засвідчить це слово “знаменнями, що будуть після цього”.

    Знаменням вічної присутності Господа серед нас є зібрання з братами-первосвящениками з двох улюблених дочок Константинопольської Церкви, а саме з Автокефальних Церков Болгарії та України. Ваша присутність, преподобні брати, у дворі спільної Матері-Церкви є для нас приводом для освячення, бо труди цієї Церкви, яка завжди була порожньою і позбавленою всіх своїх ресурсів для добробуту своїх дітей, не були безплідними. Водночас маємо впевненість, що і для вас паломництво до Царствуючої і Великої Церкви є духовним поверненням до купелі, яка вигодувала і оживила ваші народи та стала вирішальним і благодатним поворотним пунктом в їхній історії та культурі”.

    Завершуючи свою промову, патріарх висловив подяку наміснику монастиря.

    Найсвіжіше

    Популярне