Субота, 22 Червня, 2024
Бiльше

    Відбулася презентація проєкту «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення»

    14 травня 2024 року в Укрінформі відбулася пресконференція та презентація проєкту «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення».

    Як відомо, за рішенням Собору старців Святого Монастиря Пантократор давню келійну Обитель Святих Архангелів (Фалакру) було передано українському єромонаху Паїсію (Кролю) для проживання та відбудови. Ця обитель за часом заснування є історичною ровесницею України-Руси, повідомляє pomisna.info

    Варто зазначити, що у вищезгадану чернечу обитель, після завершення відбудови, возитимуть в паломництво ветеранів Збройних сил України. Зараз же триває збір коштів на відновлення нашої чернечої обителі на Афоні.

    У презентації проєкту «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення» взяли участь речник Київської Митрополії ПЦУ, митрополит Білоцерківський Євстратій (Зоря); голова Паломницького Центру ПЦУ протоієрей Роман Когут; голова організаційного комітету, ініціатор збору та керівник проєкту відбудови на Афоні, власник «PPP Fund» Денис Руденко; представник бізнесу, власник ТОВ «ЕСКА Капітал» Олександр Гончарук; керівник відділу соціального служіння Київської Митрополії ПЦУ Роман Холодов та майстер-іконописець Андрій Охоцький.

    Митрополит Євстратій (Зоря) у своєму слові наголосив, що зв’язок між Україною і Афоном – це зв’язок з понад тисячолітньою релігійною, культурною та історичною традицією. Однак через те, що Україна втратила свою державність, роль українців на Афоні, внески, які робили українські гетьмани та старшина, – все, що було пов’язано з нашою історією, традицією, переключалося на Росію.

    На пресконференції були представлені роботи майстра-іконописця Андрія Охоцького, зроблені на прострілених пластинах бронежилета, та два ключі з лімітованої серії, які виготовляють індивідуально для кожної людини з унікальним номером кількістю всього 991 ключ – на честь першої згадки святої обителі в літописах (це 991 рік).

    Перший ключ під номером 001 було передано предстоятелю ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне