Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    У лаврі відкрилась виставка “Ікони на ящиках з-під набоїв” до Дня Матері

    У Великій лаврській дзвіниці Києво-Печерської лаври за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України до Дня Матері відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв.

    Проєкт київських художників Соні Атлантової та Олександра Клименка, присвячений мистецьким медитаціям на тему російсько-української війни. Його головна ідея – перетворення смерті, символом якої є ящик від озброєнь, на життя, яке в українській духовній традиції уособлює ікона, передає kplavra.kyiv.ua

    Генеральний директор національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко вказав на певний символізм вибору локації: «Життя переможе смерть – ключова ідея цієї виставки, яка буквально демонструє незламну силу і дух нашого народу. У битві за життя, за культуру, за національну ідею. І тому дуже символічно, що ця виставка відбувається у національній святині, яка нарешті відкривається для української культури і плекає українську ідентичність», – наголосив Максим Остапенко

    Ящики, що на них написані ікони, привезені з зони бойових дій. Тому ці образи є мовчазними, але промовистими свідками усіх трагічних подій, що нині переживає Україна. Вони уособлюють біль і горе матерів, що переживають втрату дітей, розпач та відчай матерів, що вимушені тікати від війни, рятуючи дитячі життя. Разом з тим ці образи закарбовують нашу віру у перемогу.

    «Цей цикл робіт – візуалізація нашого мирного плану. Це не тільки про території та справедливість, а й про перетворення зла на добро й смерті на життя», – розповів автор проєкту Олександр Клименко.

    Символічно, що Києво-Печерська лавра – уділ Пресвятої Богородиці – Матері Ісуса Христа, яка вважається безпосередньою управителькою і покровителькою монастиря. Лавра є Успенською, тож символізує любов синів і дочок до своїх матерів та виконання Божої Заповіді щодо шанування батьків.

    Окрім мистецької складової проєкт має ще й благодійну. Кошти від продажу ікон йдуть на підтримку різних волонтерських ініціатив, пов’язаних передусім з військовою медициною. Таким чином перетворення смерті на життя є не лише метафорою, а й реальною дією.

    Нагадаємо, УПЦ США ​​благословляє та підтримує ЗСУ.

    Exit mobile version