Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Демонтаж купола українського собору в Криму є вже третім актом вандалізму щодо цього храму — Щекун

    Демонтаж купола Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі 8 квітня є фактом знищення, у першу чергу, Кримської єпархії Православної Церкви України. Це вже третій “акт вандалізму” щодо цього храму.

    Про це повідомив у коментарі Суспільне Крим Уповноважений Кримської єпархії ПЦУ Андрій Щекун.

    “Очевидно, це факт знищення, по-перше, Православної Церкви України, Кримської єпархії. Ви знаєте, позаминулого року, у червні 2022 року, під час повномасштабного вторгнення, Українська Православна Церква Московського патріархату, її структури повністю перейшли до Російської Православної Церкви. Натомість УПЦ Київського патріархату, потім ПЦУ, не здійснила перереєстрацію на вимогу окупаційного режиму в Криму”, — зауважив він.

    Щекун додав, що ПЦУ — єдина громада, яка не лише не здійснила перереєстрацію за російським законодавством, а й молилася у своїх храмах за українських бійців, владу та народ українською мовою. Тому, на його думку, зняття купола у соборі — це факт знищення української національної ідентичності у Криму.

    “Наразі два здійснених акти вандалізму вже відбулися щодо захоплення цього храму. Перший акт вандалізму відбувся у 2017 році, якщо ви пам’ятаєте, серпень місяць, коли частину Кримської єпархії, її будівельні приміщення першого поверху, було опечатано. Були зухвало зняті картини, хрести і, в цілому, все майно було вивезено у невідомому для нас напрямку. Ми не знаємо, де воно знаходиться на сьогодні. Тоді ця частина будівлі Кримської єпархії була передана так званому Фонду майна Республіки Крим, які там почали господарювати з 2018 року, зробили косметичний ремонт і посадили своїх “клерків”, — наголосив Щекун.

    За його словами, другий “акт вандалізму” відбувся 11 травня 2023 року, коли за вимогою “судів” окупанти ламали двері у вівтар, крали майно ПЦУ та не пускали до храму парафіян. Це все робили для того, щоб забрати Кафедральний собор собі.

    Демонтаж купола став третім “актом вандалізму”. Журналісти інформаційного агентства “Голос Криму” зафіксували ці дії окупантів на фото, у тому числі номера авто, куди вантажили купол. Але куди його вивезли — наразі невідомо.

    “Минулого року, коли захопили Кафедральний собор, центральний вхід і повністю опечатали всі приміщення, Фонд так званого майна Криму писав, що вони передадуть цей храм РПЦ. Якщо зняли купол, то вже, значить, плани змінилися. Тому ми розуміємо, що, скоріше за все, не будуть передавати. Але тут теж незрозуміло — можливо, вони його демонтували на певний період часу, щоб зробити якийсь ремонт та знову передати РПЦ”, — сказав Уповноважений Кримської єпархії ПЦУ.

    На цей момент залишається церква ПЦУ в Євпаторії, але вона зачинена, адже окупаційні суди ухвалили рішення щодо її демонтажу.

    “І в цьому рішенні вони вимагають знести, демонтувати сам храм, саму церкву дерев’яну цю, парафіянами цього ж храму. Тобто приписи судові та рішення судових виконавців постійно надсилають до парафіян, а у парафіян, звісно ж, не підніметься рука зносити свій храм. Тому вони відмовляють і не будуть виконувати жодним чином такі рішення, бо це є злочини. Тому окупанти пішли далі, вони починають штрафувати парафіян, що вони не виконують рішення суду щодо знесення храму в Євпаторії. Ось такі методи окупантів щодо Української Церкви у Криму”, — пояснив Щекун.

    Він зазначив, що українська сторона має на це реагувати, фіксувати злочини, робити заяви у міжнародні організації, вводити санкційні пакети щодо відповідних злочинів окупантів.

    “Чому ми не чуємо нічого від нашої служби з етнополітики, міністерства закордонних справ за кордоном, де вони виступають? Чому ми не чуємо це на пленарних засіданнях ООН, ОБСЄ? Чому Україна взагалі мовчить про знищення етнічних українців Криму?”, — питає Уповноважений Кримської єпархії ПЦУ.

    Що відомо про Кафедральний собор ПЦУ у Сімферополі

    Українська церква та українська релігійна громада у Криму та Севастополі припинила своє існування у перші роки окупації. Зокрема, у 2014 році в Севастополі у Київського патріархату російські військові силою відібрали храм Священномученика Климента Римського, а також храм Апостолів Петра і Павла і Святителя Миколая.

    Також 1 червня 2014 року в селищі Перевальне Сімферопольського району озброєні “козаки” напали на храм Покрова Пресвятої Богородиці. Згодом цей храм незаконно передали УПЦ Московського патріархату. Настоятель цієї церкви Іван Катькало через погрози і відкриття окупантами кримінальної справи за “сепаратизм” був змушений разом з родиною виїхати з півострова.

    3 січня 2022 року РНБО застосувала санкції до 18 фізичних осіб, які причетні до винесення “судових рішень” про відчуження майна Кримської єпархії ПЦУ на тимчасово окупованому півострові. 21 січня 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав відповідний Указ.

    У травні 2023 року окупанти у Сімферополі намагалися захопити Кафедральний Собор ПЦУ. Вони ламали двері у вівтар, крали майно ПЦУ та не пускали до храму парафіян.

    Також у травні 2023 року “голова” окупаційного Комітету кримського парламенту з питань майнових і земельних відносин Євгєнія Добриня заявила, що Кафедральний собор передадуть “Кримській митрополії російської православної церкви”, утвореної влітку 2022 року на базі трьох кримських єпархій УПЦ (МП).

    У листопаді торік митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент заявив, що Кримська Єпархія в умовах окупації півострова та повномасштабної війни, яку розв’язала Росія, по суті припинила своє існування.

    Exit mobile version