Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Москва не просто так витрачає шалені кошти, аби на Волині залишились її релігійні громади, – настоятель монастиря ПЦУ

    Священник Константин Марченко, намісник Свято-Миколаївського монастиря у Жидичині, розповів про будівництво храмів Московського патріархату в Україні, зокрема на Волині.

    Про це він розповів у програмі «Духовна абетка» на 12 каналі.

    – У  Волинській області декілька десятків випадків, коли в громадах, які доєдналися до ПЦУ, але лишилася меншість на чолі священником московського патріархату, будуються нові храми. Іноді вони будуються з такою високою швидкістю… На вашу думку, для чого це робиться? 

    – На мою думку, це робота Служби Безпеки. Всі знають, особливо по селах, якийсь певний період – чи раз в квартал чи раз в рік село постійно збирає на щось гроші, завжди їх не вистачає перекрити, щось зробити. Системно 30 років щось не вистачало і тут, коли лишилася меншість, манна з неба – в кожному селі, де лишилася меншість, поз’являлися доволі пристойні будиночки, які за рік поосвоювали по 2-3 мільйони. Ми постійно в монастирі будуємося, я вмію рахувати, скільки коштують будівельні матеріали. І як люди, громади, які кількісно зменшилися, які до цього 30 років нічого не мали, нічого їм не вистачало, сьогодні їм вже всього вистачає і в них все є. Це означає, що хтось їх фінансує, свідомо фінансує для того, щоб зберегти мережу. Тому що коли є мережа, коли є навіть дві-три сім’ї, але вони вірні твоїй ідеї, ти обов’язково будеш знати і про все, що робиться на тій території і в тій громаді. І тут вже виникає питання – яка саме інформація і кого буде цікавити? З досвіду окупованих територій ми знаємо, яка інформація цікавить. Коли приходили до людей – колишніх атовців, колишніх волонтерів і казали «виходь, принось, віддай рушницю». Коли люди казали – «в мене нічого нема», вони казали «ми знаємо, що в тебе є». Звідки люди, які приїхали з Росії, з ФСБ, в якесь забите українське село, знають, в яку хату йти, хто яких принципів і далі дотримується і що в нього в хаті є?! Ну звичайно, це зробили сусіди, ті такі невинні сусіди, які сьогодні теж на День Незалежності у вишиванках і кажуть «ні, ми ніякого відношення до Москви не маємо».

    – Тобто це на випадок, якщо дійдуть сюди, так?

    – Чекають, чекають і мовчать.

    – І на Волині є такі сепаратисти, як в цьому українському середовищі це зароджується?

    Все дуже просто, я для себе, щоб зрозуміти логіку, прочитав працю їхнього відомого Карташова, вона так і називається – «Триединая Русь», от фактично це те, про що говорив лже Патріарх Кирил, оця їхня концепція, вони її послідовно століттями втілюють в життя. І коли люди живуть в цьому середовищі, коли їм говорять – «подивіться на історію, коли за Київської Русі десь там билися між собою, тоді приходили інші нас поневолювали, от нам треба бути єдиними, а що сьогодні не так? Подивіться, а от якщо будемо без Росії, а що ми можемо, Європа нас роздавить, Штати нас заберуть. А ще нас всі заберуть, нас всі знищать» і потихеньку нищать самі.

    – Одна з останніх новин, що так звану єпархію у Бердянську керівний склад повністю оновили і тепер там священнослужителі з Чуваської республіки.

    – Тут так само буде і ті, хто чекає і думає, що нарешті буде тут «Трієдіная Русь» з тими справедливими слов’янськими нравами і законами, вони дуже глибоко помиляються. Я думаю, що багатьох відправлять дивитися і освоювати незаселений Сибір в кращому випадку. От і все. Це очевидні речі.

    Exit mobile version