Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Швеція позбавила православні парафії Московського патріархату держпідтримки

    Російська православна церква перестане отримувати державну фінансову підтримку у Швеції у 2024 році.

    Як повідомляє шведська газета Aftonbladet, Управління з підтримки релігійних громад Швеції оголосило про припинення фінансування у зв’язку з висновками поліції безпеки Швеції (Säpo), яка назвала православну громаду такою, “що не відповідає демократичному критерію закону”, повідомляє Релігія в Україні.

    У поліції безпеки заявили, що представники РПЦ у Швеції контактували з особами, які працюють на російські спецслужби, а сама громада “неодноразово отримувала значне фінансування від російської держави” та підтримує дії РФ в Україні.

    У 2022 році церква отримала від Управління з підтримки релігійних громад 198 951 крону ($19,2 тис.), йдеться у публікації.

    Російська православна церква Московського патріархату офіційно зареєстрована у Швеції з грудня 2005 року, що дозволяє місцевим парафіям офіційно діяти у статусі релігійних об’єднань, пояснювали у РПЦ.

    Загалом у Швеції діє п’ять парафій Московського патріархату: у Стокгольмі, Гетеборзі, Умео, Упсалі та Вестеросі.

    В Естонії в лютому влада змусила залишити країну главу Естонської православної церкви Московського патріархату митрополита Євгена. Йому відмовилися продовжувати посвідку на проживання в Естонії.

    Найсвіжіше

    Популярне