Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній освятив розписи у Свято-Михайлівському соборі Житомира

    11 лютого в Житомирі відбулося знаменне дійство – освячення розписів Свято-Михайлівського кафедрального собору. Богослужіння очолив Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній.

    Роботи розпочалися ще у 2000 році, спочатку відновлювали притвор, далі центральну частину, стіни, купол та вівтар, повідомляє пресслужба ПЦУ та сайт “Житомир.інфо“.

    Завершили розпис великої зали 2 січня 2024 року. Розписи на стінах є унікальними та суто українськими.  Їх відрізняє реалістичність зображень, поєднання євангельських сюжетів з українськими мотивами, зокрема петриківським розписом та зображеннями козаків.

    «Все те, що ми зараз бачимо у храмі – це суто український стиль, який забороняв Петро І, Катерина II. Важливо те, що в українському стилі показано суто Євангельські події. Дуже важливо, що воно більш реалістично до нашого розуміння нашого життя. Тут є петриківський розпис, є багато зображень наших українських козаків, які дуже багато жертвували на храми та боролися за чистоту православ’я», – розповідає отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

    У храмі є давні розписи, які вдалося реставрувати.

    Фото: ПЦУ

    «У нашому храмі є розписи, які залишилися з того часу, коли у 1961 році закрили храм і повністю знищили розписи. Залишилася лише ікона «Успіння Матері Божої», ікона «Моління у чаші», і все, що бачите у куполі – це небо, янголи. Ми все це відновили, наші автентичні розписи, які були, коли збудували храм», – сказав отець Богдан Бойко.

    Нагадаємо, на Черкащині до ПЦУ долучилась парафія УПЦ (МП). Також предстоятель ПЦУ відвідав поранених захисників України у Житомирі.

    Найсвіжіше

    Популярне