Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    ПЦУ вшановує пам’ять святого пророка Іоана Предтечі

    Наступного дня після свята Богоявлення Церква вшановує соборну пам՚ять того, хто послужив справі Хрещення Господнього – святого пророка, Предтечу і Хрестителя Господнього Іоана.

    Про це пише в соцмережі ПЦУ.

    Він – один із найшанованіших святих: його пам’яті присвячені аж сім святкових дат у церковному календарі, з-поміж яких і його Різдво. Цим підкреслюється його винятковість, адже лише три народження вшановуються Святою Церквою: Різдво Христове, Різдво Пресвятої Богородиці та Різдво Іоана Предтечі. Всіх інших святих Церква вшановує в день їхнього упокоєння – народження для вічності.

    Святий пророк Іоан Хреститель народився в сім’ї священника Захарії та праведної Єлисавети, яка була двоюрідною сестрою Пресвятої Діви Марії. Його поява на світ стала для батьків даром Божим, бо в похилому віці з Божого Промислу відбулося зачаття і народження Предтечі. З Передання відомо, що Іоан народився на шість місяців раніше за Спасителя.

    Малого Іоана Предтечу теж спіткала доля біженців. Адже, як відомо, після народження Спасителя цар Ірод наказав убити всіх немовлят. Почувши про це, свята Єлисавета, аби врятувати життя малого сина, втекла з ним у пустелю й переховувалась у печері. Святий Захарія залишився в Єрусалимі і звершував своє служіння в храмі. Ірод послав до нього воїнів з наказом відкрити місце перебування немовляти Іоана та його матері. Захарія відмовив, через що його було вбито. Праведна Єлисавета з сином продовжувала жити у пустелі і там померла. Далі Іоан жив сам у пустелі до того часу, як у 30-літньому віці був покликаний Господом до проповідування.

    На берегах Йордану готував святий Іоан народ до приходу Спасителя. Він закликав людей до покаяння, духовного очищення, супроводжуючи покаяння хрещенням водою. Він жив праведним життям і закликав до цього інших, говорячи так: «Гряде Сильніший за мене слідом за мною, Якому я недостойний, нахилившись, розв‘язати ремінь взуття Його. Я хрестив вас водою, а Він хреститиме вас Духом Святим» (Мк. 1: 7-8).

    Хрещенням Господа нашого Ісуса Христа пророк Іоан Предтеча ніби увінчав своє служіння. Він безстрашно і прямо викривав пороки людей – як простих, як і владців. За що і постраждав. За відважне й палке проповідування та напоумлення володаря Ірода Антипи пророк Іоан зазнав мученицької смерті, йому відсікли голову.

    У спільній молитві вшануймо пам’ять пророка і Предтечі Іоана Хрестителя. Нехай його приклад буде для нас поштовхом для усвідомлення власної життєвої місії та покликання.

    Найсвіжіше

    Популярне