Понеділок, 17 Червня, 2024
Бiльше

    Отець Кирило Говорун: Відбулась рутинізація війни

    Війна рутинізувалася, але солідарність залишається. Так у своєму інтерв’ю для Духовного Фронту України відомий український філософ і богослов Кирило Говорун оцінив поточний стан суспільства під час війни.

    За його словами, спочатку Україна реагувала на повномасштабне вторгнення Росії як на шоковий стан. Але з часом війна стала рутинною частиною повсякденного життя.

    “..ми спочатку бігли цю війну як спринт. А тепер зрозуміли що це має бути марафон і нам треба відповідно перегрупуватися, переналаштуватися, щоб бігти вдовгу бігти марафон. Ви правильно сказали, я повністю з вами погоджуюсь, що спочатку Це був шок і ми стали нацією на стероїдах, так би мовити. Ми стали нацією всередині якої не відбуваються природні фізіологічні процеси. Це процеси які є реакцією на шок на больовий шок на стрес який ми всі переживаємо, переживали зокрема на початку”, – сказав богослов.

    Архімандрит Кирило каже, що 2022-й рік – це був рік швидких реакції, швидкої перебудови нашого організму, нашої свідомості відповідно до того що відбувається, рік шоку, то 2023-й рік – це був рік рутинізації війни.

    «Війна стала рутиною для кожного з нас, практично для кожного з нас. Ми вже навіть не пригадуємо як це було як оце воно було до війни, а і ми фактично екстраполюємо нашу теперішню свідомість на те що було до війни і вже навіть воно десь там таке в марені наше минуле до 22-го року», – підкреслив Говорун. 

    Він зазначив, що відбулася і продовжує відбуватися рутинізація війни. Водночас Говорун зазначив, що попри звикання до військових реалій, українці продовжують відчувати солідарність один з одним. Він порівняв цю рутинізацію з природною реакцією організму на тривалу психотравму, з якою доведеться жити не одному поколінню

    «Війна стала частиною повсякденності. Ми звикли до сирен, ми звикли до тривог, ми звикли до загроз які весь час, з якими стикаємося ми особисто, наші близькі, наші далекі люди, які далеко від нас. Але тим не менш ми відчуваємо продовжуємо відчувати солідарність і близкість до них, тощо. І я думаю що ми можемо інтерпретувати оцю рутинізацію на нашу теперішню реакцію на війну, як знову ж таки реакцію на стрес, на травму, яка глибоко засіла в кожному з нас. Травма з якою нам жити до кінця наших днів,  яка можливо передасться і наступному поколінню», – поділився Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне