Неділя, 29 Вересня, 2024
Бiльше

    В РПЦ озвучили імена ліквідованих священників у війні проти України

    23 жовтня 2023 року, під час засідання Х Ставропольського форуму «Всесвітнього руського народного собору», голова синодального відділу рпц зі взаємодії зі збройними силами і правоохоронними органами митрополит Ставропольський Кирило у своїй доповіді назвав імена священників московського патріархату, які загинули на так званій «СВО».

    Зокрема, це протоієрей Олег Артемов, священик Анатолій Григор’єв, протоієрей Євфимій Козловцев, протоієрей Михайло Васильєв, священик Олександр Циганов та ієромонах Дамаскін Волін.

    З відкритих джерел редактори «Духовного фронту» зібрали інформацію про кожного із них.

    Так 65-річний протоієрей Олег Артемов до участі в російській агресії проти України, звершував своє служіння у храмі великомученика Юрія Переможця, міста Нова Ладога, Санкт-Петербурзької митрополії рпц. Як повідомляють російські церковні ресурси загинув горе-священник 24 березня 2022 року, в районі села Журавлівка Білгородської області, де попав під артелерійський обстріл.

    Священник Анатолій Григор’єв вихідець із Татарстану, прибув воювати проти України разом із “добровольчим батальйоном” під назвою “Алга”. До цього ж він звершував служіння у храмі Богоявлення Господнього села Ісакове Зеленодольського району Республіки Татарстан.  У середині липня горе-священник разом із згаданим батальйоном було перекинуто до України, де він 9 вересня загинув під час артилерійського обстрілу.

    Протоієрей Євфимій Козловцев – колишній настоятель храму Вознесіння Господнього с. Красномильське Курганської області, і за сумісництвом духівник зведеної козацької добровольчої бригади «Дон» імені Архістратига Михайла загинув восени минулого року, за даними російських ЗМІ, «від американської ракети HIMARS». В окупанта в рясі лишилась дружина і 5-ро дітей.

    Протоієрей Михайло Васильєв загинув на території Херсонської області восени минулого року. Він був настоятель підмосковного храму при штабі ракетних військ стратегічного призначення і отримав звання Героя Росії. Відомим він став завдяки передачі «Ответ священника», що виходить на російському церковному телеканалі «Спас». Під час одного із випусків цієї передачі горе-священик закликав росіянок народжувати більше дітей та відправляти їх на війну.

    Разом із ним, у віці 35-ти років, загинув священик Олександр Циганов, який був кліриком храму благовірного князя Олександра Невського м. Пскова і капеланом 76-ї десантно-штурмової дивізії ВДВ. На відмінно від свого колеги Васильєва, який загинув на місці, Циганов загинув у лікарні від отриманих поранень через два тижні. Залишивши на цьому світі жінку і 4-х дітей.

    На Донеччині взимку цього року загинув ієромонах Дамаскін Волін, керівник відділу по взаємодії із козацтвом Шуйської єпархії Іванівської митрополії насельник Ніколо-Шартомського чоловічого монастиря. Як повідомляють росзмі, «на початку 2023 року ієромонах Дамаскін зголосився супроводжувати до Донецької Народної Республіки вантаж із гуманітарною допомогою, переважно це були зимові речі для мирних жителів. Там він зустрівся з оренбурзькими козаками і, побачивши, наскільки їм потрібна духовна допомога та підтримка, не зміг розлучитися з ними. 23 січня під Новобахмутівкою розпочався бій. Бачачи, як важко доводиться козакам, отець Дамаскін вирішив піти разом із бійцями відділення, завданням яких було витягувати з поля бою поранених. Очевидці розповідають, що він загинув, закривши пораненого командира відділення».

    Імовірно, що цей перелік є неповним, і найприкріше, що він буде поповнюватись новими іменами. Виникає лише одне запитання: «заради чого загинули ці священники?». В рпц вважають, що за Христа і за ближніх у боротьбі із «зловєщім западом». Проте усім, хто має здоровий глузд, очевидно, що загинули вони за ідеологію руського міра і лукаві наміри путіна. Їх смерть – це жертва не Богові, а кремлю! Вони не герої, як їх подають в москві, а обманені люди, і внаслідок цього обману лишились сиротами їх діти. Дуже шкода цих дітей, які коли розвіється ця московська омана, відчують ще більший біль від усвідомлення того, що їх тато загинув не за Христа, а за шовіністичну політику кремля і рпц.

    Найсвіжіше

    Популярне