Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Кремль використовує РПЦ, щоб закріпитись на ЗАЕС і легітимізувати окупацію

    Кремль всіляко намагається легітимізувати свою загарбницьку діяльність. Це виходить в них дуже невдало, адже злочини загарбників бачить весь світ. Втім Владімір Путін не полишає спроб і цього разу використав свою улюблену Московську Церкву для цих планів.

    З метою легітимізації захоплення Української атомної станції в Запоріжжі (ЗАЕС), цими днями її відвідали представники РПЦ.

    Як повідомляють росЗМІ, протоєрей Александр Александрович Абрамов і клірик Архангельської митрополії ігумен Варлаам “провели молебень” і “освячення” об’єктів вкраденої в України ЗАЕС.

    Крім цього священнослужителі Моспатріархату зустрілися з самопроголошеним керівництвом станції та міста. І щоб остаточно намалювати вбивцям “ангельське лице”, покропили святою водою військовослужбовців Росгвардії і на камери з ними поговорили.

    РПЦ відома своєю лояльністю до Кремля і використовується останнім для просування російських інтересів за кордоном, як м’яка сила ще із радянських часів. В Україні ж, РПЦ слугує для промивання мізків місцевого населення із перекручуванням на кремлівській лад найсвятішого, що є в українців – віри в Бога.

    Раніше РПЦ і Росатом вже були помічені в брудній співпраці на Кремль.

    11 грудня 2021 року представники російського фонду  підтримки християнської культури та спадщини (який фінансується і створений Росатомом) побували у єпархії Польської православної церкви, передавши велику “пожертву” в мільйони євро. Опосередковано факт значної «пожертви» підтвердив у своїх коментарях і голова цього російського фонду Єгор Скопєнко, який був на чолі делегації. Він заявив, що «займається такою благодійністю і в інших Помісних Церквах».

    Підкреслимо, що представники “Росатому” зустрічались з патріархом Кірілом перед поїздками на Балкани і до Польщі, Хорватії, Сербії, Лівану.

    Зважаючи на попередні факти, можна із впевненістю сказати, що російський фонд підтримки християнської культури та спадщини використовується для прикриття роботи російських спецслужб за кордоном через релігійні установи в різних точках світу та лобіювання російських інтересів шляхом значних точкових фінансових ін’єкцій в Церкви.

    Зазначимо також, що співпраця між РПЦ та російськими органами влади та державними корпораціями не обмежуватися лише фінансовою підтримкою. Існують інші форми співпраці, такі як обмін інформацією, спільні проєкти або лобіювання інтересів Кремля на міжнародній арені.

    Додатково, варто звернути увагу на інструменталізацію віри Кремлем і використання її для впливу на геополітичну ситуацію. РПЦ як релігійна організація має своїх вірян та адептів, і її дії можуть впливати на їхній світогляд і погляди на геополітичні події більше ніж заяви окупаційних самозванців, поставлених загарбниками.

    Агенти в рясах

    Існує багато напрямків, за якими РФ здійснює гібридний вплив для дестабілізації ситуації в різних країнах світу. Це інформаційні, економічні, політичні, військові, терористичні та інші засоби. І одним зі стовпів Кремля, який надає додаткові можливості легкої інфільтрації агентів впливу за кордоном, залишається Російська Православна Церква. Її високопосадових діячів часто називають «диверсанти в рясах», або «священники у погонах» за чисельні свідчення тісної співпраці цієї релігійної структури з совєтськими, а після розпаду СССР  з російськими спецслужбами. Державні корпорації та чиновники тісно співпрацюють з релігійними установами в межах просування інтересів «російського миру».

    Особливо Кремль цікавить відволікання країн НАТО на внутрішні проблеми, щоб відтягнути посилену увагу від фактів повномасштабної російської агресії проти України. Москва неодноразово вже випробовувала подібні гібридні інструменти підкупу для протидії визнанню ПЦУ і для підготовки повномасштабної агресії.

    Що у підсумку?

    Підсумовуючи можна сказати, що відбувається легітимізація окупації через РПЦ: Кремль намагається за допомогою РПЦ створити враження легітимності своїх дій, але такі спроби мають незадовільний успіх, оскільки світ сприймає їх як злочини загарбників.

    Використання РПЦ для своїх цілей: РПЦ використовується Кремлем як м’яка сила для просування російських інтересів, особливо у країнах з православною спільнотою, і в Україні, де церква має великий вплив.

    Співпраця РПЦ з Росатомом: співпраця РПЦ з Росатомом, включаючи передачу фінансової підтримки від російського фонду для християнської культури та спадщини іншим Помісним Церквам, щоб гальмувати визнання ПЦУ.

    Роль РПЦ як інструмент гібридного впливу: РПЦ використовується як засіб гібридного впливу для дестабілізації ситуації в різних країнах, особливо з метою відволікання уваги від агресії Росії, такої як агресія проти України.

    Автор тексту: Духовного Фронту України

    Найсвіжіше

    Популярне