Бiльше

    Помісний Собор ПЦУ засудив “русскій мір” як єресь та закликав позбавити Гундяєва сану

    Помісний Собор Православної Церкви України, який збирався у Святій Софії в Києві 27 липня, засудив вчення про “русскій мір”, яке просуває Московський патріархат. Згідно з рішенням інституції воно є одним із проявів єресі етнофілетизму.

    Також, Собор ПЦУ закликав Вселенський патріархат та інші помісні Церкви приєднатися до засудження. Про, це повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці речник ПЦУ митрополит Білоцерківський та Ніжинський Євстратій.

    Окреме рішення було прийнято й щодо тих, хто просуває цю єресь. Так, у рішенні йдеться про заклик до світової православної спільноти про позбавлення патріаршого сану, а також засудження глави РПЦ Кіріла (Гундяєва). Окрім поширення ідей “русского міру” очільника МП звинувачують у розколі Вселенського православ’я, зокрема вторгненні на канонічну територію Олександрійського патріархату, а також підтримці збройної агресії РФ.

    “Не може ієрарх, на чиїх руках кров жертв війни, тримати ними жезл патирства і Євхаристійну чашу”, – йдеться у постанові Собору.

    Варто зазначити, що єресь етнофілетизму, тобто ставлення національних інтересів вище церковних правил, була засуджена Великим Собором у Константинополі 1872 року. Тоді болгарські митрополити пішли у розкол з Вселенським патріархатом та заявили про претензії на всю болгарську паству, незалежно від країни проживання чи кордонів інших помісних церков.

    Нагадаємо, Помісний Собор ПЦУ затвердив перехід на новоюліанський календар

    Exit mobile version