Субота, 21 Вересня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх виправдав священника, якого РПЦ „заборонила“ за миротворчість

    Під головуванням патріарха Варфоломія Синод Вселенського патріархату засідав на чергові засідання у вівторок, 27 червня, та середу, 28 червня 2023 року. Під час цих засідань були розглянуті питання, що стосуються накладеної РПЦ заборони на священника Іоана Коваля. Раніше він виступав проти війни РФ в Україні і звершував „антивоєнні молитви“.

    Синод Вселенського патріархату, розглянув апеляцію священника Івана Коваля, якого позбавила сану Російська Церква і визнавши, що причини, за які він був покараний, були не церковними, а його ставленням до війни, розв’язаної проти України, повідомляє пресслужба КонстПЦ.

    Синод Вселенського патріархату скасував накладений на нього вирок про позбавлення сану і відновив його в тому священичому сані, який він займав (посилаючись на 9 і 17 канони Четвертого Вселенського Собору).

    Після цього і за письмовим проханням священника Івана Коваля Вселенський патріархат прийняв під свій омофор.

    Церковний суд РПЦ позбавив клірика сану за антивоєнну молитву. У лютому 2023 р. у Підмосков’ї клірик РПЦ Іоан Коваль замінив у молитві слово “перемога” на “мир”. Патріарх московський Кіріл (Гундяєв) особисто заборонив йому проводити служби.

    У січні 2022 р. патріарх московський Кіріл порекомендував священнослужителям вирушити на війну в Україні, а звичайним громадянам порадив збирати кошти для фінансування рашистів.

    Найсвіжіше

    Популярне