Бiльше

    Архієрей УПЦ (МП) визнав, що його Церква залежна від Московського патріархату

    Архієпископ УПЦ (МП) Сильвестр (Стойчев), пояснив статус УПЦ (МП) і визнав, що ніякої автокефалії вона не має. Цю самопроголошену “автокефалію” не визнала б жодна Помісна Церква, пояснив архієрей УПЦ (МП).

    “Собор (у Феофанії) не пішов шляхом самопроголошеної автокефалії. Такий крок не вирішив би проблем УПЦ, а лише ускладнив би її становище. Цілком очевидно, що таку автокефалію не визнала жодна з Помісних Православних Церков. Ба більше, інші помісні церкви могли б навіть розірвати спілкування з УПЦ, що означало б канонічну ізоляцію нашої церкви”, – пише Стойчев у своїй статті.

    Далі Сільвестр пояснює, що УПЦ (МП) лише заявила, що хоче бути незалежною від Москви, але поки не буде реалізовувати свої прагнення.

    “Тому можна сказати так: Українська Православна Церква (УПЦ МП, – ред.) чітко задекларувала свій намір бути автокефальною, але утрималася від самопроголошення автокефалії. Звісно, можна сказати, що статус УПЦ зараз не до кінця зрозумілий і оформлений. Однак у нинішній ситуації навряд чи можна було очікувати від УПЦ інших рішень”, – сказав архієпископ Стойчев.

    Слова Стойчева відображають невпевнену позицію УПЦ (МП) щодо статусу та майбутнього цієї церкви. Архієрей УПЦ МП демонструє розуміння проблеми залежності УПЦ МП від Російської Церкви, але вважає, що повне розв’язання цієї проблеми нині неможливе.

    Тобто в УПЦ (МП) висловлюють розуміння проблеми, але здійснюють лише її декларацію, не супроводжуючися конкретними діями. Натомість УПЦ (МП) на другому році повномасштабної війни “годує” вірян обіцянками про “задекларований намір бути автокефальною”.

    Нагадаємо, Стойчев також висловив припущення про відновлення діалогу із Вселенською Патріархією. 

    Exit mobile version