П’ятниця, 17 Травня, 2024
Бiльше

    Румунські священники роздумували про штучний інтелект

    Симпозіум Станілоя 2023 року обговорював різні актуальні теми, у тому числі штучний інтелект та його вплив на сьогоденне суспільне і духовне життя.

    Одна із сесій була присвячена ШІ і відбулася в четвер. Всі виступи транслювалися онлайн з Ясс, передає basilica.ro

    Про штучний інтелект виступали професор Стефан Треушан-Мату (Trăușan-Matu), доцент Адріан Лемені та керівник архідиякон Сорін Міхалаче.

    Професор Треушан-Мату пояснив принцип роботи ШІ на основі нейромереж, подібних до людського мозку. Він розповів про переваги та ризики ШІ, як-от відсутність творчості та свідомості.

    Адріан Лемені попередив про ризик створеної реальності та “захоплення симуляціями, що приваблюють більше, ніж реальність”.

    Архідиякон Сорін Міхалаче представив міждисциплінарну перспективу. Крім позитивних прикладів у медицині, він звернув увагу на ризики технологій, в тому числі маніпулювання поведінкою. Він вважає, що не технологія відчужує, а гріх.

    У цілому оратори підкреслювали як корисність штучного інтелекту, так і його обмеження і ризики, закликаючи до його відповідального використання. Симпозіум Станілоя 2023 року дав хорошу нагоду для богословського та міждисциплінарного роздуму з актуальної теми.

    Exit mobile version