Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Литовська Церква має намір ще більше віддалитися від Москви

    Загальні збори Литовської православної церкви (ЛПЦ) засудили війну проти України та ухвалили рішення прискорити процес незалежності від Московського Патріархату. Про це йдеться у вівторок, 27 грудня, у заяві на сайті Литовської ПЦ.

    Збори констатували, що Литовська православна церква “без зволікання засудила війну проти України на всіх рівнях”, і висловила підтримку антивоєнної позиції свого предстоятеля – митрополита Віленського та Литовського Інокентія.

    Водночас, збори Литовської ПЦ “підтвердили вірність курсу на здобуття більшої церковної незалежності”. У Литовській Церкві ухвалили звернення до Синоду Російської православної церкви Московського патріархату про статус “самоврядної Церкви”. Варто зазначити, що статус самоврядної Церкви не тотожний статусу автокефалії – цілковитій незалежності.

    Як говориться в заяві, митрополит Інокентій раніше звернувся до Синоду РПЦ із клопотанням про надання Литовській православній архієпископії статусу самоврядної церкви.

    “Принципова позиція ЛПЦ полягає в тому, що церковний статус має бути приведений у відповідність до реального стану речей. Як відомо, Литовська православна архієпископія входить до традиційних релігійних громад Литви і є морально і фінансово незалежною релігійною організацією”, – пояснюється в заяві.

    Водночас там наголошують, що зв’язок Литовська ПЦ із РПЦ “є виключно канонічним і аж ніяк не перешкоджає церковній самостійності”.

    Варто зазначити, що РПЦ за кордоном перетворилась на токсичну організацію, яка вже майже не асоціюється із Церквою чи вірою в Бога. У Латвії, Литві та Естонії від структури РПЦ вимагають розірвати зв’язки з Москвою та отримати автокефальний (незалежний) статус. 

    Раніше Литва добивалась включення Кіріла (Гундяєва) до списку санкцій ЄС, але через позицію Угорщини санкції не були накладені. Однак Литва заборонила в’їзд до себе в країну патріарха Кіріла. 

    Влітку ситуація у Литовській філії РПЦ була не така однозначна. Зокрема Литовський митрополит РПЦ «позбавив сану» священника, який критикував Кіріла за підтримку війни рф проти України. Втім цей курс змінився на підтримку України і незалежного статусу ЛПЦ.

    Так у Литовській Церкві на деяких службах не поминають патріарха Кіріла, щоб не «створювати перешкод людям». Деякі литовські священники відмовились читати “молитву про мир в Україні”, надіслану з Москви. 

    РПЦ підозрюють в стеженні за військовими об’єктами. Зокрема, РПЦ скуповує в Норвегії нерухомість поряд із військовими базами. 

    Exit mobile version