Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Новий удар Москви: РПЦ визнала «томос» від Сербської Церкви для Охридської Архієпископії

    Патріарх Московський Кирил привітав «надання Сербським патріархатом автокефалії» Охридській архієпархії під час засідання Священного Синоду РПЦ у четвер. Таким чином, він ігнорує той факт, що право надавати автокефалію протягом століть належало Вселенському Патріархату, і що Священний Синод Вселенського Патріархату своїм рішенням від 9 травня визнав Охридську архієпархію, і вступив з нею у Євхаристійне спілкування «єрархію, духовенством та народом цієї Церкви, під проводом архієпископа Стефана».

    З цим рішенням стало ясно, що термін «македонська» та будь-яка інша похідна від слова «Македонія» були виключені, а назва Церкви буде визнана як «Охридська».

    Згідно з повідомленням на офіційному сайті патріархії, Патріарх Московський підкреслив, що «Священний Синод на засіданні 27 травня прийняв повідомлення про відновлення спілкування між Сербським Патріархатом і «Македонською» Православною Церквою Охридської архиєпархії у статусі автономної Церкви, який їй було надано в 1959 році».

    У своєму посланні Патріарх Московський посилається на спільну літургію Патріарха Сербського Порфирія та архієпископа Охридського Стефана, яка відбулася 5 червня в Свято-Михайлівському соборі в Белграді, наприкінці якої Патріарх Порфирій урочисто видав «Томос» архієпископу Охридському і Македонському Стефану, підтверджуючи автокефалію Православної Церкви Македонії – Охридської Архієпархії».

    Цей крок тодішнього Патріарха Сербії щодо передачі «Томосу про автокефалію» архієпископу Церкви Північної Македонії справив враження на православний світ і був розкритикований, оскільки це неісторичний різкий крок, спонуканий – за джерелами orthodoxtimes.com – митрополитом Бацьким Іринеєм.

    Таким чином він прямо поставив під сумнів юрисдикцію Вселенського Патріархату як єдиного компетентного церковного органу для надання автокефалії та робить проблеми стосовно статусу Церкви Північної Македонії.

    Відповідь надійшла від самого архієпископа Охридського Стефана, який, схоже, зрозумів, що якщо є спосіб для його Церкви отримати автокефалію, то це через Вселенський Патріархат і Вселенського Патріарха Варфоломія.

    Тому він поспішив уточнити, що «надання Томосу про автокефалію буде від Вселенського Патріархату» і що крок Сербського Патріархату стосується «офіційного документа, свого роду рекомендації, з якою наша Церква представлена ​​як готова і гідна отримати автокефалію».

    Патріарх Кіріл, зі свого боку, у вчорашньому посланні повідомив Священному Синоду, що Патріарх Сербський повідомив його листом 8 серпня «про подію» (прим. ред. «Автокефалія»), висловивши своє бажання та прохання до Російської Православної Церкви, «щоб ви також прийняли цілком канонічну Церкву, про яку вже згадувалося як про наймолодшу сестру Автокефальної Православної Церкви, подаючи таким чином приклад для інших Помісних Православних Церков».

    Він прокоментував, що архієпископ Охридський Стефан також надіслав листа від 13 липня Патріарху Кирилу, в якому повідомив його про ці «радісні події, якими Бог вшанував нашу Помісну Церкву».

    Сам Патріарх Московський закликав Священний Синод визнати «Православну Церкву Македонії – Охридську Архиєпархію автокефальною Церквою-сестрою та внести в диптих ім’я Предстоятеля – архієпископа Македонського Стефана».

    Він висловив сподівання, що нова Церква збереже «вірність Святій Православній вірі в чистоті та непорочності та збереже вірність канонічної православної традиції».

    За матеріалами orthodoxtimes.com

    Exit mobile version