Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава «МЗС» РПЦ заявив, що Собор УПЦ МП був потрібен для захисту Києво-Печерської Лаври й іншого майна

    Рішення Собору УПЦ МП, який відбувся 27 травня 2022 року, були спрямовані, зокрема, на захист її майна. Про це заявив голова ВЗЦЗ МП митрополит Волоколамський Іларіон.

    «Коли розкольники дізналися, що в Українській Православній Церкві (московського патріархату, – ред.) готується Собор і що на цьому Соборі може бути проголошена незалежність Української Православної Церкви, вони заявили про свої “права” на Києво-Печерську лавру, і вони зажадали від держави, щоб частина будівель Лаври була передана їм у користування. Але я думаю, що ті дії, яких вжив Собор Української Православної Церкви, були спрямовані зокрема й на захист її майна», – сказав митрополит Іларіон в передачі «Церква та світ», передають «РИА Новости».

    Крім того, голова ВЗЦЗ МП Алфеєв негативно відреагував на закон Верховної Ради України про вказування в назві релігійних організацій приналежність до країни агресора.

    Нагадаємо, 27 травня Собор «УПЦ» МП не засудив російську агресію, а назвав Україну «ворогуючою стороною». Також Собор «УПЦ» МП ухвалив зміни до статуту і заявив, що тепер вони мають «повну самостійність і незалежність».

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній вважає, що проведення собору УПЦ Московського патріархату мало на меті покращити ставлення до неї з боку українського суспільства, а не розірвати стосунки із ворожою Україні російською церквою.

    Водночас в УПЦ МП кажуть, що не розривали зв’язків із РПЦ, а лише повторили заяви 30-річної давнини.

    РПЦ поділяється на думку, як реагувати на «проголошення незалежності» УПЦ МП: одні кажуть, що все добре і єдність зміцнюватиметься, інші – що у всьому винний Держдепартамент США.

    29 травня митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) сказав, що УПЦ МП від неї не відокремилася, а підтвердила статус наданий Москвою 30 років тому.

    Exit mobile version