Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський: Собор Святої Софії у Києві сакральний, і історичний, і державницький центр нашого народу

    2 червня 2022 року Президент України Володимир Зеленський привітав нових послів США, Індії та Молдови у Софійському соборі, повідомили в Telegram-каналі «Офіс Президента». Глава держави прийняв у них вірчі грамоти та заявив, що надалі церемонія представлення послів завжди відбуватиметься у цьому стародавньому київському храмі.

    «Чому саме там? Чому у Софії? Бо це і сакральний, і історичний, і державницький центр нашого народу. Приймаючи саме там вірчі грамоти у послів, ми демонструємо, хто такі українці, які ми і що за нами стоїть. Цим ми висловлюємо найвищу повагу представникам інших народів. Відкриваємося їм. І одночасно показуємо, що очікуємо від них такої ж поваги, такої ж щирості до українського народу, до наших інтересів і до нашої історії. Одразу після церемонії поспілкувався з новими послами. Враження — приємні. Сподіваюсь на результативну роботу», — сказав президент.

    Він нагадав історію Софійського собору та назвав її засновника князя Володимира Великого одним із найкращих дипломатів середньовічної Європи.

    «У Софії відбувалися доленосні події та затверджувалися доленосні рішення. Тут живе вічність, що нагадує нам про минуле, та енергія, яка надихає нас боротися за майбутнє», – додав президент.

    За його словами, у Софії Київській, закладеній 1111 років тому, сьогодні зароджується нова традиція: «відтепер саме в Софії новопризначені посли іноземних держав вручатимуть вірчі грамоти», що символізуватиме довіру, щирість та надійність країн, які надіслали своїх представників. «Найстрашніша в’язниця – це наглухо закрите серце», – процитував Президент України слова папи Іоанна Павла ІІ.

    Exit mobile version