Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Папська академія наук попереджає про «серйозну загрозу» ядерної війни

    Рада Папської академії наук у своїй заяві від 8 квітня вказала на загрозу ядерної війни і зауважила, що запобігання їй та війни проти цивільного населення — також і завдання науки.

    Про це повідомляє credo.pro

    «Людство зіткнулося з серйозною загрозою внаслідок збройних конфліктів та війни, розв’язаної Росією в Україні. Агресори [у своїй риториці] торкаються можливості ядерної війни. Зростає небезпека того, що багато інших країн і терористичних угруповань можуть придбати ядерну зброю або розвинути потенціал для її виробництва», — йдеться у заяві, опублікованій на сайті академії.

    На думку науковців, йдеться зокрема про такі ризики:

    —навмисне або ненавмисне руйнування атомних електростанцій;

    —неконтрольований витік ядерних відходів, які можна використовувати для створення так званих брудних бомб;

    —потенційне використання так званої тактичної ядерної зброї на полі бою, наприклад, в Україні;

    —приведення ядерної зброї у стан підвищеної бойової готовності, що потенційно підвищить ймовірність запуску ядерної зброї — випадкового або в результаті кіберманіпуляцій;

    —використання потужної ядерної та іншої зброї на міжнародному рівні за межами України в разі подальшої ескалації війни.

    «Зросли недовіра і підозрілість між націями. Відбувається зрив серйозного діалогу між державами Сходу і Заходу, Півночі та Півдня і, зокрема, між найбільшими і наймогутнішими державами: США, Китаєм, країнами ЄС та Росією. Серйозна нерівність між націями та всередині націй, недалекоглядні національні амбіції та жадоба влади — це насіння конфлікту, який може призвести до загальної та ядерної війни, — йдеться у заяві. — Бідність, голод і деградація самі собою стають загрозами миру. Ядерне забруднення сільськогосподарських угідь завадило би сільському господарству на тривалий період. Вже зараз існують перешкоди веденню сільського господарства в Україні та торгівлі продуктами харчування з України та Росії, що загострює світову продовольчу кризу, оскільки там виробляється велика кількість основних продуктів харчування для світу. Визнаючи природні права людей на виживання, гідне життя і прагнення до щастя, науку слід використовувати, щоб допомогти людству жити у процвітанні, повноцінним і мирним життям».

    Члени академії закликають всі країни пам’ятати, що сила або загроза силою не можуть використовуватися проти територіальної цілісності або політичної незалежності іншої держави і не допускати застосування сили як методу врегулювання міжнародних конфліктів, оскільки це тягне за собою ризик ескалації військового протистояння

    «Щоб уникнути воєн і досягти значущого миру, потрібні не тільки сила розуму, знання та науки, але й сила доброї волі, керована любов’ю та справедливістю, етичними чеснотами, мораллю, відповідальністю, цінностями та переконаннями», — підсумували науковці.

    Exit mobile version