Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ «нікуди не піде» з Африки, буде підсилювати російську присутність на континенті й слугувати «м’якою силою»

    Як і у Сирії, на території Африки присутні російські війська, які, здебільшого, представлені бійцями приватних військових компаній, так званими «вагнерівцями». Віднедавна, як підкріплення контингенту РФ в Африці, на континент «зайшла і Російська Церква», яка звідти не збирається йти, попри звинувачення від Александрійського патріарха у підкупі місцевого духовенства.

    Діяльність російських ПВК пов’язують із інтересами російського керівництва, як і поява РПЦ в Африці, проте президент РФ Владімір Путін 7 лютого говорить зворотне: «Російська держава не має жодного стосунку до цього. Говорю цілком відповідально, без жодних задніх думок».

    Водночас, богослов Кирило Говорун впевнений, що Путін використовує РПЦ, аби зміцнити російську присутність в Африці. Звісно що йдеться і про ПВК «Вагнера» і про інтереси російських бізнесменів. В комплексі РПЦ працюватиме, як м’яка сила для кращої комунікації з місцевим населенням.

    Попри заяви Путіна, про відсутність російських військ в Африці, так званий «екзарх РПЦ в Африці» Леонід (Горбачов) говорив саме про російські війська: «Гнані християни Африки із вдячністю приймають допомогу російських військових. До нас уже звертаються люди з Малі, з ЦАР та кажуть, що дуже задоволені присутністю тих військових фахівців, які “захищають наші права та свободи”. Люди звертаються до нас, дякують, кажуть, що ми нарешті можемо сповідувати себе християнами, не боячись за своє життя».

    «Ми розуміємо, що однією молитвою ми там нічого не зробимо, хоча сподіваємося насамперед на Бога. Розгортаючи зараз свої адміністративні центри, зводячи храми, ми маємо чудово усвідомлювати ступінь загрози, яка тяжітиме над усіма нами», – підсумував він.

    Він також додав, що і Російська православна церква має намір зміцнювати свою присутність на Африканському континенті і нікуди звідти не піде: «Ми зайшли туди надовго, ми зайшли туди назавжди, хоч би як розвивалися події».

    Таким чином РПЦ ще раз підтвердила свої лицемірні плани щодо Африки. Тепер вже точно можна сказати, що не ПЦУ стала причиною вторгнення РПЦ до Александрійської Церкви, а інтереси вищого керівництва Росії.

    Сам «Африканський екзархат РПЦ» виглядає поки доволі бідно і убого. Про віртуальний і уявний екзархат вже висловився релігійний експерт Олександр Єфременко і богослов архімандрит Кирило Говорун. Згідно з фотоматеріалами, які публікує Горбачов у Телеграмі, вся присутність РПЦ в Африці будується двома священниками РПЦ: Георгієм Максімовим і Андрієм Новіковим. Останній втік з Одеси у 2014 році, будучи священником секретарем Одеської єпархії РПЦвУ. Відсидівшись в Москві Новікова відкомандирували на завдання в Африку.

    Втім, ні глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ МП Іларіон (Алфєєв), нещодавно нагороджений Путіним, ні очільник РПЦ в Африці Леонід (Горбачов) ще не ступали на землю Африканського континенту, де мають намір розколювати Александрійську православну церкву.

    Крім вищезгаданих нюансів, великих питань викликають самі “кадри”, яких понабирала Моспатріархія. Список сотні кліриків досі не опублікований, а лідер розкольників в Африці загинув у ДТП. Втім вдосталь є фото самозваних патріархів, яким російські священники купляли облачення.

    Всі ці канонічні злочини, і загалом злочини проти людей і підкупи духовенства, що вже не вкладаються ні в які рамки, не можуть залишитись без уваги у Вселенському православ’ї. Саме тому відбудеться суд Пентархії, який має офіційно прийняти церковні покарання за свавілля Московського патріархату в Африці — споконвічній території древньої Александрійської Церкви, що закріплено канонами Вселенських Соборів. Канонічна база вже готується і перші ластівки прозвучали від професора Власіоса Фейдаса, а також від митрополита Перістерського Григорія. Останній припустив, що Суд Пентархії може позбавити РПЦ благодатності усіх таїнств.

    РПЦ, напевно, ще не була в такій ситуації, коли її свавілля будуть судити інші Церкви. Схоже, що цього разу ні російські рублі, ні російські війська, ні політична воля Кремля не зможуть перемогти істину та канонічний порядок, перемогти саму Церкву Христову. Сама ж РПЦ ризикує опинитись в ізоляції, або у єдності із Сербською Церквою. Хто ще з Церков ладний постелитись під ноги Кремлю за політичні та фінансові преференції — час покаже.

    «РосАтом» вже їздив до Польської Церкви, а агенти та посли Росії щомісяця відвідують Єрусалимського патріарха. Останній має з’явитись на суді Пентархії, в якості судді над РПЦ. Крім цього, посланцями від Вселенського і Александрійського патріархатів туди запрошений Антіохійський патріарх. Ці дві Церкви (Антіохійська і Єрусалимська), ще не визнали ПЦУ, а тому суд Пентархії може прискорити цей процес, адже якщо РПЦ буде засуджена, то нічого не заважатиме тоді цим Церквам визнати канонічним рішення про надання Томосу.

    Перед цьогорічним Великоднем також відбудеться чин мироваріння, у якому візьмуть участь майже всі Помісні Церкви, у тому числі й ПЦУ. Це ще раз підштовхне світове православ’я до визнання Української Церкви, адже предстоятелі церков будуть співслужити перед мироварінням спільну Божественну Літургію.

    Чекати залишилось не так довго на ці дуже цікаві дві події. Безсумнівно, що вони увійдуть в історію, а Православна церква України вже перебуває в Євхаристійному єднанні із всіма Помісними Церквами через ті Церкви, з якими вже співслужила Божественну Літургію. Адже з богословської точки зору, містичне Тіло Христа нероздільне і якщо хтось один приєднується до нього, якась одна Церква, то автоматично приєднується до всіх членів тіла, а не може перебувати в ізоляції. Тому РПЦ вже програла цю боротьбу в Африці, ще не розпочавши її.

    Автор: магістр богослів’я Іван Петрущак

    Exit mobile version