Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    У Державному Королівському архіві Швеції дослідники віднайшли особисту печатку гетмана Пилипа Орлика

    Історикам-дослідникам, які вивчали фонди Державного Королівського архіву Швеції, вдалось знайти особисту печатку українського гетьмана та державного діяча Пилипа Орлика – автора першої Конституції України.

    Про видатну подію розповів історик Тарас Чухліб у дописі на власній сторінці у Фейсбук.

    “За допомогою наших дослідників у Державному Королівському архіві у Швеції щойно було віднайдено оригінальну особисту печатку з гербом “Новина” гетьмана Пилипа Орлика, яка до цього часу не була відома світовій та українській історичній науці”, – написав науковець.

    Чухліб назвав знахідку “історичною бомбою” і наголосив, що фото печатки публікується вперше.

    Нагадаємо, з нагоди святкування 30-річчя Незалежності у 2021 році оригінал Конституції Пилипа Орлика латинською мовою вперше було привезено до України. Реліквія стала ключовим фрагментом експозиції у Національному заповіднику “Софія Київська”.

    Конституція Пилипа Орлика була ухвалена на козацькій раді в місті Бендери 1710 року. Тоді це була територія Османської імперії. Козаки та старшини опинилися там після невдалої для них Полтавської битви. Вона має преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана.

    Конституція була укладена у двох примірниках: староукраїнською та латинською мовами. Написана латиною зберігається в Національному архіві Швеції. Документ староукраїнською зберігається в Москві.

    Exit mobile version