Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Сьогодні ми знову мусимо захищати українську мову – предстоятель ПЦУ

    У День української писемності та мови, предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній заявив, що рідну мову не можна не любити і сьогодні у ХХІ столітті, ми знову мусимо захищати нашу українську мову, яку намагались знищити недруги.

    Митрополит Епіфаній зазначає, що кожне свято – це ще одна нагода подякувати Господу за цінний дар рідної мови, згадати про всі намагання супротивників відібрати її у нашого народу, привласнити чи принизити. «І навіть нині, у ХХІ столітті, ми знову мусимо ставати на її захист. Адже недруг не спить, він намагається нас поневолити, а відібравши мову, він привласнить усе – і душу народу, і пам’ять, і традиції, і культуру, й історію…», – написав він у Фейсбуці.

    Він підкреслив, що рідну мову «не можна не любити… Бо вона – як рідна мати, як Богом дана наша Батьківщина. Вона “розуміє” нас, як ніхто інший, вона проникає у всі глибини нашого серця, відшукує там і пояснює безліч почуттів та емоцій. Нею так легко, тепло і приємно молитися, говорити, думати. Саме тому рідна мова в рідній Церкві – це так природно і зрозуміло, й інакше бути не може!»

    «Зі святом вас, дорогі українці! Зі святом нашої мови, душі народу! Нехай вона живе, розвивається, утверджується і приносить кожному добрі й корисні плоди», – підсумував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Крім цього 24 травня ПЦУ теж згадує про нашу рідну українську мову, вшановуючи святих Кирила і Мефодія, авторів слов’янської абетки, які стояли біля витоків української книжної мови. Предстоятель ПЦУ також нагадав про святого преподобного Нестора Літописця, чия «Повість минулих літ» вважається початком писемної української мови.

    Exit mobile version