Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ обрали ізоляцію. Якби Онуфрій прийшов на Об’єднавчий Собор, все було б по-іншому, – патріарх Варфоломій

    Патріарх Варфоломій заявив, що Московський патріархат вибрав церковну ізоляцію і якби очільник РПЦ в Україні митрополит Онуфрій (Березовський) прийшов на Об’єднавчий собор, на який його запрошували, то все могло бути інакше, ніж зараз є.

    «Один з аспектів, який свідомо, можливо, навмисно, замовчується, полягає в тому, що Вселенський Патріархат не розірвав спілкування з Московським Патріархатом саме тому, що не вважає, що сталось порушення церковного порядку і канонічного права. Це означає, що наше власне серце не закрита для братів (із РПЦ, – ред.). Зовсім навпаки. Якби митрополит Онуфрій погодився взяти участь в об’єднавчому Соборі, на який Мати-Церква запросила його разом з іншими братніми архієреями, то, можливо, сьогодні все склалося б інакше. Це не так. Вони відмовилися всім тілом (церкви, – ред.) сприяти єдності і вважали за краще відокремлення, порушуючи спілкування і погрожуючи розколом», – сказав патріарх Варфоломій в інтерв’ю politis.com.cy.

    «Ми сподіваємося, що брати вчасно зрозуміють помилковість свого вибору, тому що життя Православної Церкви України протікає в Святому Дусі, а ті, хто позбавив себе спілкування з Матір’ю – це ті, хто свідомо чи ні вибирає церковну самотність, і це не має благословення, як ми говоримо», – підсумував патріарх Варфоломій.

    Нагадаємо, раніше патріарх Варфоломій сказав, що Вселенський Патріархат християнізував і цивілізував росіян. За словами Варфоломія в РПЦ не йдуть за вченням Церкви, коли кажуть, що у Вселенському православ’ї немає “першого”.

    Exit mobile version