Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Александрійський патріарх відвідав Танзанію, на яку покладала надії РПЦ, як на базу для паралельної єрархії Моспатріархату

    18 жовтня Александрійський патріарх Феодора II прибув у Танзанію. Там його привітав патріарший вікарій Архімандрит Хризостом Майдоніс, єпископ Арушанський Агатонік, члени єпископської ради та священники регіону. Варто зазначити, що РПЦ у кінці 2020 року заявляла, що має у Танзанії і Кенії священників, які в опозиції до патріарха Феодора, готові полишити Александрійський патріархат і стати базою для присутності РПЦ в Африці.

    Після того, як патріарх Феодор визнав Православну Церкву України, Московська патріархія планувала вчинити розкол в Александрійській Церкві. Як зазначав релігійний експерт Олександр Єфременко, «клірики РПЦ Андрєй Новіков та Георгій Максімов неодноразово їздили до Африки. Там, з благословення священноначалія РПЦ, вони вивчали настрої та підбирали серед кліриків Александрійської церкви цікавих для РПЦ осіб. Основна увага була зосереджена на тому, чи можуть останні виступити проти патріарха Феодора та увійти до майбутньої структури РПЦ в Африці». Єфременко підкреслив, що, створення структури РПЦ на канонічній території Александрійського Патріархату має чіткі задачі: «змусити патріарха Феодора змінити своє рішення щодо ПЦУ» і «отримати чергові бали у спробах перейняти першість у Православ’ї».

    Фото: Александрійський патріархат

    З усім тим, пресслужба Александрійського патріархату описує нещодавній візит патріарха Феодора в Уганду, як теплу зустріч духовенства і вірян зі своїм патріархом.

    Попри понад 2 роки залякувань і «останніх попереджень» Моспатріархія не змогла добитись значних успіхів на Африканському напрямку. Про це свідчить і візит патріарха Феодора в Танзанію, Уганду та інші регіони континенту.

    До кордону з Угандою патріарха Феодора супроводжували митрополит Найробі Макарій, єпископ Гулу та Східної Уганди Сильвестр, священнослужителі, народні депутати в супроводі конвою державної безпеки та архімандрит Елпідофор, — йдеться в офіційному повідомленні.

    Фото: Александрійський патріархат

    Підкреслюється, що патріарх Феодор та його оточення були задоволені прийманням, приготованим християнами, і перш за все молоддю- з танцями, піснями та подарунками.

    Християни тепло зустріли патріарха. Рано ввечері патріарх прибув до Букомби, де священники, їх дружини, черниці та семінаристи духовної семінарії «Євангеліст Лука» чекали його в готелі. Патріарх Феодор провів обід зі священниками та їх дружинами.

    Патріарх Феодор подякував президенту Уганди за гостинність, побажавши миру та процвітання народу Уганди.

    Фото: Александрійський патріархат

    Раніше патріарх також відвідав район Аконібендо, де здійснив освячення клініки Святого Нектарія, тим самим завершивши четвертий день пастирського візиту в Уганду. У суботу, 16 жовтня, патріарх Феодор відслужив Божественну Літургію та проповідував божественне слово у Соборі святого Лаврентія.

    Нагадаємо, патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II прибув в понеділок, 11 жовтня до міжнародного аеропорту Ентеббе в Кампалі (Уганда), де його з почестями зустріли. Також патріарх Александрійський здійснив візит до Аксумської митрополії. 

    Також ми повідомляли, про шість друзів РПЦ, в середині Александрійського патріархату.

    Раніше патріарх Феодор ІІ говорив, що якщо розірвати його серце то там буде Україна. А його рішення визнати ПЦУ прийшло після багатьох молитов та роздумів.

    Exit mobile version