Бiльше

    Глава МЗС РФ лобіює інтереси РПЦвУ і знову звинувачує США у тиску на інші Помісні Церкви

    У МЗС Росії вчергове заявили, що США тисне на інші Помісні Православні Церкви, щоб вони визнали ПЦУ. Такі заяви в МЗС РФ роблять майже щомісяця, щоб показувати свою дипломатичну роботу. Водночас там не згадують про своє лобіювання РПЦ в Україні, для утримування частини українців в «русском мірє». Ймовірно розуміють репутаційні втрати від таких заяв.

    Глава МЗС РФ Сєргєй Лавров каже, що церквам «виламують руки», щоб вони визнали Православну Церкву України.

    «Грецькі церкви пішли на цей компроміс з совістю. І Елладська православна церква, і Кіпрська православна церква зараз активно обробляють Антіохійську православну церкву (в Сирії, Лівані і в цілому ряді африканських країн є парафії цієї церкви). Були також спроби схилити на ту ж стежку патріарха Александрійського, патріарха Єрусалимського і керівників церков Болгарії, Румунії, Албанії. Робота ведеться дуже активна, і на цих священнослужителів виявляється дуже жорсткий тиск», – обурюються Лавров, якого цитують порталі МЗС РФ.

    За словами Сєргєя Лаврова «Патріарх Константинопольський Варфоломій безпосередньо залежить від США, від тих, хто працює на різних напрямках на американській території, в т.ч. фінансових».

    Лавров прихильно ставиться до Московського патріархату в Україні, тому йому не вигідно підтримувати незалежну від Москви Церкву — Православну Церкву України. Він навіть зарахував вірян РПЦ за кордоном до росіян, які хочуть підтримувати зв’язок із Росією.

    По суті це робота МЗС РФ — працювати в інтересах Росії. Чи будуть нападки Лаврова на ПЦУ в інтересах нинішнього уряду РФ, який веде неоголошену війну з Україною – питання риторичне. Було б набагато дивніше, якби Лавров підтримував Константинопольську Православну Церкву, США і ПЦУ.

    До слова такі заяви Лавров робить з деякою періодичністю і зовсім не змінює свою риторику. Що більше, ймовірно він навіть не оновлював свої дані, адже говорив про предстоятеля Александрійської Церкви, як про того, що ще не визнав ПЦУ, хоча це не так і рік тому визнання від Александрійської Церкви було отримане.

    Нещодавно Лавров заявив про атаки на Сербську Церкву збоку США і Константинополської Церкви. Подібні заяви лунали і у серпні. Тоді у МЗС Росії говорили про потужний тиск на РПЦ і звинуватили в ньому держави Заходу. 

    У червні 2021 року глава МЗС РФ звинуватив держави Заходу в атаці на основи світових релігій та пообіцяв покарати за санкції. На початку 2021 року глава МЗС РФ накинувся на патріарха Варфоломія і звинуватив у співпраці із США.

    Exit mobile version