Бiльше

    «Найсерйозніша атака на державу»: Президент Чорногорії про гібридну війну Сербії та РФ проти його країни

    Президент Чорногорії Міло Джуканович заявив, що останні події в його країні, пов’язані із інтронізацією сербського митрополита, є найсерйознішою атакою на чорногорську державу з боку «сербського світу» за підтримки Російської Федерації.

    Також Джуканович допустив, що чорногорцям доведеться «йти в ліс», щоб захищати свою державу. Про це повідомляє «Балканський оглядач» з посиланням на хорватське видання Jutarnji list.

    «Наразі ми переживаємо найагресивніший напад великосербського націоналізму на чорногорську державу та чорногорську ідентичність у нашій новітній історії. За часів Мілошевича цього не було», — заявив Джуканович.

    Він зауважив, що вбачає в останніх подіях загрозу для громадянського, світського характеру держави, її європейської перспективи та навіть виживання.

    «Як і очікувалося, національна ідентичність Чорногорії спочатку проблематизується. Тому що якщо немає чорногорців — немає необхідності в незалежній Чорногорії», — наголосив президент.

    Причиною нинішньої атаки Джуканович вважає важливість збереження Чорногорії в рамках «сербського світу». «Без Чорногорії проєкт Великої Сербії назавжди мертвий», — зазначив він.

    Коментуючи версію, що за цією політикою дестабілізації Чорногорії стоїть Росія, Джуканович сказав, що вважає це «сербсько-російським проєктом».

    «(Нинішній) уряд Чорногорії — це служба Церкви Сербії, яка є інструментом для реалізації проєкту Великої Сербії, що є офіційною державною політикою Белграда. А Сербія — це політична безпекова та інформаційна база для реалізації російських геополітичних інтересів на Балканах», — зазначив він.

    Відповідаючи на питання, чи не показали події в Цетиньє, де конфлікт навколо інтронізації нового митрополита Сербської православної церкви призвів до сутичок між громадянами та поліцією, що Чорногорія знаходиться на межі можливого конфлікту, чорногорський президент зазначив: «Я колись образно сказав, що ми будемо захищати Чорногорію, якщо буде потрібно, пішовши в ліс. Після останніх подій на Цетиньє я ще більш схиляюся до такої думки».

    Exit mobile version