Бiльше

    Єрарх РПЦвУ заявив, що «земля російська» почала своє буття із Київських круч: «Ми всі один будинок російської святості»

    Єпископ РПЦ в Запоріжжі Лука (Коваленко) вирішив видати альтернативну версію історії Російської Федерації, заявивши, що «земля російська» почалась із «Київських круч і Дніпровських порогів», тому ми, нібито знаходимось у будинку «російської святості».

    Про це він написав у своєму телеграм-каналі, із заголовком «світ російських святих і українських лжепатріотів».

    «Сьогодні день усіх Російських святих, всіх наших родичів по плоті і крові, всіх тих, хто прославив нашу землю потом і кров’ю своїх духовних подвигів. Земля Російська, почавши своє буття з Київських круч і Дніпровських порогів, стала розширюватися разом зі світлом віри Христової, яку вона прийняла в своє серце, по самі вінця землі», – йдеться у дописі Коваленка.

    За словами митрополита Моспатріархату, патріоти які борються із «русскім міром» – «борються із православ’ям».

    «Але що ж тоді “світ український” з їх точки зору? Думаєте вам скажуть, що це філософія Г. Сковороди, вірші Т. Шевченка та Л. Костенко, книги П. Мирного, М. Коцюбинського та І. Франка? Ніхто з лжепатриотів навіть не згадує про цих наших співвітчизників. Їх світ – це С. Бендера і Р. Шухевич, «лісові чорти» УПА і посібники фашистів з СС Галичини», – обурюється єрарх РПЦвУ.

    Коваленко підтвердив, що їхній світ інший і вони не проводять різниці між київськими і радонезькими святими, між почаївськими і псково-печерськими преподобними.

    «Ми всі – одна християнська сім’я, один будинок російської святості, і немає такої сили, яка б змусила нас з цього будинку піти. Цей світ веде нас на Небо і береже на землі», – підкреслив єрарх Моспатріархату в Україні.

    Він додав, що світ українських патріотів, нібито отримав свій початок в пеклі, «там же буде і його завершення».


    Нагадаємо митрополит РПЦвУ Лука вже кілька років занесений до бази «Миротворця». Релігієзнавець Дмитро Горєвой вважає, що Лука просуває в Україні інтереси донецько-московського олігарха. 

    Раніше Лука заявляв, що знає причини пандемії. На його думку, у всьому винна «всесвітня змова на чолі з Соросом і Ватиканом». Він також є ярим противником автокефалії для РПЦвУ від Москви і навіть виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також Лука (Коваленко) зневажає подвиг Героїв Небесної сотні і порівнював майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом. Також в нього дуже специфічне бачення російсько-української війни. Наприклад у своїх дописах він звинуватив не РФ, а США в окупації України. Лука лякав вірян моспатріархату Байденом, який нібито спричинить «випробування» для РПЦвУ.

    Нещодавно Коваленко заявив, що Бог проти влади, бо влада проти Московського патріархату, які «є патріотами».

    Exit mobile version