Бiльше

    Медведчук дав команду «фас»? Українофоби і фанати РПЦвУ накинулися на Епіфанія через «Паломніцу»

    Низка завсягдатаїв вже закритих каналів Медведчука, а також «експерти»-фанати Російської православної церкви в Україні (так звана УПЦ), нервово відреагували на інтерв’ю предстоятеля Православної церкви України, де владика Епіфаній назвав російською пропагандою кількасерійну стрічку «Паломніца», авторства Оксани Марченко — дружини проросійського політика Віктора Медведчука та куми Владіміра Путіна.

    Що сказав Епіфаній

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній оцінив творчість Оксани Марченко і прокоментував своє ставлення до фільму «Паломніца», назвавши його російською пропагандою.

    «Я цього фільму не бачив. Я тільки чув про нього. Бо спілкуюся з вірними. Я не дивлюся російську пропаганду», — сказав митрополит в інтерв’ю Радіо Свобода.

    За його словами, фільм зняли для того, щоб пробачити терористам із так званих «Л/ДНР».

    «Зрозуміло, що там, напевне, закладені певні меседжі щодо прощення. Це українське суспільство готувалося взагалі, бо цей фільм був знятий ще за декілька місяців до цього, коли, напевне, розглядали питання, що потрібно всіх пробачити і прийняти. Це стосується особливо бойовиків, які перебувають на окупованих територіях. І зараз ми бачимо подібні меседжі і з боку митрополита РПЦ Онуфрія, який закликає нібито пробачати. Але водночас ми бачимо зовсім інше на практиці», — сказав Епіфаній.

    Чому «Паломніца» Оксани Марченко — російська пропаганда

    Експерт Олександр Коваленко впевнений, що Оксана Марченко в інформаційній кампанії російських спецслужб буде грати одну з провідних ролей. Зняте дружиною Медведчука кіно починається словами жінки: «Я належу до людей, які пам’ятають Совєтський Союз і сльози мами, коли помер Брєжнєв».

    Серіал «Паломніца» Оксани Марченко з’явився в ефірі телеканалі РПЦ «Спас», гендиректором якого є відвертий українофоб Боріс Корчєвніков. Сама ж Оксана внесена до бази «Миротворець» за фінансування терористів і окупантів.

    «Критика» з-під копірки

    Практично всі «критичні» вислови на адресу митрополита Епіфанія містять єдиний спільний меседж «не читав, але засуджую». Це відомий вислів одного з членів Спілки Письменників СССР про Бориса Пастернака після публікації роману «Доктор Живаго» на Заході, завдяки якому Пастернак отримав Нобелівську премію з літератури.

    Складається враження, що всі, хто вирішив «критикувати» митрополита Епіфанія, отримали це завдання і набір тез з одного центру, звідки прозвучала команда «фас!»

    Те, що предстоятель ПЦУ не дивився «Паломніцу» Оксани Марченко не виглядає чимось надзвичайним. Якщо щось схоже на гній, пахне як гній чи будете ви переконуватися, що це точно не гній?

    «Високодуховна» «Паломніца»

    Професійний українофоб, як його свого часу назвали в журналі «Український тиждень», Дмитро Скворцов назвав «самовикриттям» слова предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія про стрічку Оксани Марченко «Паломніца».

    «Ви знаєте, я б не називав це критикою. Я б назвав це самовикриттям. Природно, що відразу приходить на пам’ять людям старшого покоління — це слова «Пастернака не читав, але засуджую», — цитують Скворцова проросійські видання.

    На думку українофоба Скворцова, фільм дружини Медведчука і куми Путіна є «високодуховним». «І зрозуміло, що, коли йде такий фільм високодуховних, вони і п’ять хвилин такого фільму не витримають», — резюмував «православний публіцист».

    Істерика від ОПЗЖ

    Безпосередній підлеглий чоловіка Оксани Марченко, очільник Молодіжного крила партії «Опозиційна платформа — За життя» Артем Марчевський геть істерично відрегував на слова предстоятеля Православної церкви України.

    «Абсолютно наплювавши на здоровий глузд і більшу частину віруючих людей в Україні, прихожан Української Православної Церкви (РПЦвУ — ред.), голова новоствореної політичної організації „ПЦУ“, охрестив фільм Оксани Марченко „Паломніца“ — російською пропагандою. При цьому заявивши, що сам фільм він не дивився. Чому ПЦУ — організація політична? Тому що постійно лізе в життя світської держави. … Лізе виключно для того, щоб розпалювати конфлікти, сварити братські народи і „віджимати“ храми», — написав Марчевський.

    Російська пропаганда? Ні, не бачимо

    Ще один «експерт»-фанат РПЦвУ Юрій Решетніков, коментуючи слова Блаженнійшого митрополита Епіфанія, «здивувався», де предстоятель ПЦУ побачив пропаганду.

    «Я не можу сказати, чому, власне, де владика Епіфаній побачив російську пропаганду. Власне, він сам сказав, що він не бачив фільм. … Фільм присвячений певному особистого духовного досвіду, і Оксана намагається поділитися цим особистим досвідом з іншими. І-де в цьому можна побачити російську пропаганду, надзвичайно складно сказати», — зазначив Юрій Решетніков.

    Завсягдатай закритих каналів Медведчука, політолог Кирило Молчанов, використовуючи той самий меседж, додав, що у ПЦУ «не можуть» створити контент рівня «Паломніци». «З огляду на те, що подібної якості контент присвячений духовним цінностям і миролюбству українців, явно в ПЦУ створити не можуть», — написав Молчанов.

    Як це не можна пробачити бойовиків?

    Проросійського блогера, українофоба і проєкт Кремля Анатолія Шарія найбільше «обурили» слова митрополита Епіфанія про прощення. Шарій своєму ролику також вдався до образ на адресу предстоятеля ПЦУ. «Ні, не можна пробачати бойовиків. Тому що прощення — це щось антихристиянське. Вдумайтеся, що Онуфрій (очільник РПЦвУ — ред.) написав: „Час Великодня — пора прощення“. Як це прощати? У нас же своя Біблія, епіфанчеська, епіфанобіблія і там написано, що пробачати не треба», — промовив Шарій.

    ***

    Зараз важко сказати чим викликана така нервова реакція на слова митрополита Епіфанія. З одного боку, можливо, Медведчук і Марченко, які обидва знаходяться під санкціями, сприйняли критику предстоятеля ПЦУ як особисту образу. І вирішили помститися.

    А з іншого боку це виглядає як оформлення «крила Медведчука» у релігійній площині. Нагадаємо, ми вже припускали формування в РПЦвУ та навколо неї крила «яструбів», лояльного Медведчуку-Марченко, готове за будь-яку ціну виконати поставлене перед ним завдання з Кремля.

    Exit mobile version