Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Помер Володимир Яворівський – борець за незалежність України, який викривав шкідливу пропаганду РПЦвУ

    Суботнього ранку 17 квітня письменник Василь Шкляр повідомив про смерть громадсько-політичного діяча, борця за незалежність України у ХХ столітті Володимира Олександровича Яворівського. Сумну звістку він поширив на власній сторінці у Фейсбук.

    “Завершив земний шлях видатний українець Володимир Яворівський. Письменник, Шевченківський лауреат, який на порі становлення нашої Незалежності своїм словом запалював серця мільйонів. Усі, хто його знав ближче, сьогодні кажуть: “Не вірю”. Не хочеться вірити і мені. Він фонтанував енергією, незрівнянним гумором, дивовижною працездатністю. Після романів про княгиню Ольгу, Івана Мазепу до останнього дня працював над книгою всього свого життя про Тараса Шевченка. Тепер він пішов”, – написав Шкляр.

    Своєю чергою пригадаємо, чим запам’ятався Яворівський на передовій духовного фронту України.

    У 2010 році Володимир Яворівський, який на той час був народним депутатом України фракції БЮТ, прокоментував, що перші кроки новообраного президента України Віктора Януковича спрямовані “на демонтаж Української держави”. Письменник звернув увагу, що Янукович розпочав своє президентство з благословення Кремля і присяги не Господу Богу, а патріарху Кірілу (Гундяєву) – “кремлівському політику, який хоче сформувати так званий “русскій мір”.

    Yan_Kyr.jpg
    Фото взято з РІСУ

    “Для України це дуже зловісний знак. Такий крок розколює Україну та конфесії”, – заявив тоді В.Яворівський і, як ми знаємо з історії, ці слова виявились пророчими.

    У червні 2018 року, Володимир Олександрович в ефірі каналу “Zik” зауважив: “Путін напав не на Львівщину, або Центральну Україну, а на Донбас та Крим, тобто на ті регіони, де була найсильніша московська церква. Щоб достеменно була зрозумілою ситуація, я наведу цитату Катерини ІІ: “Щоб зберегти імперію, нам не досить знищити лише самоуправління України. Треба знищити все, що відрізняє українців від московитів – українську культуру, національні традиції та звичаї, церкву і найголовніше – українську мову”. Саме такою є ідея “русского міра”, який нам сьогодні нав’язують через церкву московського патріархату”, – наголосив він.

    А вже у липні того ж року, Яворівський запропонував українським спецслужбам перевірити видавництво Мгарського монастиря Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП), повідомляв “Укрінформ”.

    Яворівський наголосив, що особисто читав книги вказаного видавництва, і, за його словами, нічого страшнішого ще з радянських часів він не читав.

    “Більш огидного, більш жахливого я нічого у свєму житті не читав. Це страшне, що завдяки Сталіну є Україна тощо. Але саме цікаве, що ця книга видана Московським патріархатом, видана під Лубнами, – там є відомий, колись козацький, Мгарський монастир, – і за підтримки цього Мгарського монастиря, тобто, Московський патріархат видав цю книгу. Через це я прошу правоохоронні органи, Службу безпеки звернути увагу на діяльність цього видавництва”, – сказав тоді Яворівський.

    Редакція “Духовного фронту” висловлює найщиріші співчуття рідним, близьким та всьому українському народові у зв’язку з завершенням земного шляху видатного борця за Незалежність України у ХХ столітті Володимира Яворівського.

    Exit mobile version